El Maresme impulsa l'smart tèxtil

Mataró i Calella, Eurecat i la Fundació TecnoCampus, socis d’un projecte d’especialització i competitivitat territorial que finança la UE

Presentació del projecte finançat per la UE | Cedida Presentació del projecte finançat per la UE | Cedida

El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) de Mataró-Maresme impulsarà l’smart tèxtil. El projecte, de prop de 2 milions d’euros, està subvencionat amb 951.857,62 euros pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Catalunya 2014-2020. L’alcalde de Mataró i president de la Fundació TecnoCampus, David Bote, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, i el director general de negoci del centre tecnològic Eurecat, Miquel Rey, l'han presentat aquests dies.

Els PECT són projectes que persegueixen millorar la competitivitat d’un territori a través de les eines d’especialització i innovació en sectors d’activitat ja existents o en activitats emergents i amb força creixent i real en el territori. S’emmarquen dins de l’estratègia territorial de la Generalitat RIS3CAT d’aplicació de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent a la realitat de Catalunya.

En el cas del PECT Mataró-Maresme, el sector que es vol impulsar és la innovació en el tèxtil, a Mataró, i la innovació amb l’esport, a Calella. El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró i participat activament per TecnoCampus, Eurecat i l’Ajuntament de Calella, que desenvoluparan operacions emmarcades dins el PECT i cofinançades en un 50 % pels fons FEDER. També es podran beneficiar d’aquest projecte les empreses del sector del Maresme, el Consell Comarcal del Maresme i els ajuntaments d’Arenys de Mar, Argentona, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt. 

En aquest sentit, l’Ajuntament de Mataró rebrà una subvenció de 95.175,34 euros per coordinar el PECT Mataró-Maresme i dur endavant les operacions del PEC Reimagine Textile, Maresme Innova-Tech-Talent i Sport City Lab. El primer és l'estratègia compartida entre TecnoCampus i Eurecat.

El primer liderarà la part d’emprenedoria, mentre que Eurecat farà el mateix amb la part d’innovació i transferència tecnològica. Quant a les accions liderades per TecnoCampus, tenen com a objectiu final convertir Mataró en un pol de l’emprenedoria i la innovació en el tèxtil, i es duran a terme amb una subvenció de 246.614,83 euros dels fons FEDER. Quant al centre tecnològic Eurecat, rebrà una subvenció de 302.363,52 euros per tirar endavant accions com el desenvolupament d’una nova plataforma que englobi tots els serveis a la producció tèxtil de Catalunya; la creació d’un espai comú al Maresme entre indústria, nous emprenedors, món educatiu especialitzat i societat civil, i l’organització i difusió d’esdeveniments, avenços i innovacions en el sector.

El projecte de TecnoCampus és convertir Mataró en un pol de l’emprenedoria i la innovació en el tèxtil 

En segon lloc el projecte Maresme Innova-Tech-Talent és una iniciativa per crear un ecosistema innovador a través del qual s’articulin iniciatives de transferència del coneixement tecnològic en l’àmbit de les indústries del disseny. L’objectiu d’aquesta operació, desenvolupada per Eurecat i subvencionada amb 168.153,94 euros, és aconseguir una tèxtil catalana més connectada, més intel·ligent i innovadora, mitjançant el desenvolupament d’actuacions que derivin en una solució global, en termes d'innovació, millora de processos interns i col·laboració entre indústria, tecnologia i disseny.

Sport City Lab busca convertir Callla en un laboratori urbà d’innovacions tèxtils en l’àmbit de l’esport

Per últim, l'Sport City Lab és una operació impulsada per l’Ajuntament de Calella per convertir el municipi en un laboratori urbà d’innovacions tèxtils en l’àmbit de l’esport. La iniciativa, subvencionada amb 139.550 euros, vol aprofitar el calendari de competicions esportives d’alt nivell i esdeveniments internacionals programades a Calella perquè el municipi esdevingui un banc de proves per a totes les solucions relacionades amb l’esport i es creï una reputació internacional com a certified tester.

Més informació
El tèxtil també es rendeix a la revolució 'smart'
La indústria tèxtil creix al Maresme
Avui et destaquem
El més llegit