Més de 200 vins de la DO Empordà, qualificats d'excel·lents a la Guia Peñín
Un total de 30 cellers empordanesos aconsegueixen situar un o més dels seus vins en les millors categories
La Guia Peñín 2015 atorga la qualificació d'excel·lent a 43 vins empordanesos que obtenen 90 punts o més de nota de tast. Els excel·lents assolits en aquesta nova edició de la publicació confirmen la tendència a l'alça dels darrers anys -41 excel·lents el 2014, 38 el 2013 i 31 el 2012-.
Pel que fa a la categoria de vi molt bo, amb notes que van dels 85 al 89 punts, els cellers aconsegueixen aquesta qualificació per a 163 vins del seus vins, amb un notable increment respecte les 121 referències de la guia del 2014.
Per primera vegada, la trentena de cellers empordanesos referenciats a la publicació aconsegueixen situar un o més dels seus vins en les categories 'Excel·lent' o 'Molt bo'. Hi ha 16 cellers empordanesos que aconsegueixen situar vins a la categoria d'excel·lents: Castell de Peralada (10); Vinya d'Olivardots (6); Masia Serra, Oliver Conti, Mas Oller i Vinyes dels Aspres (3); Arché Pagès, Espelt Viticultors, Sota els Àngels i Cooperativa de Garriguella (2); La Vinyeta, Argon, Roig Parals, Cooperativa d'Espolla, Clos d'Agon i Mas Llunes (1).
Blancs, negres i dolços 'excel·lents'
La majoria de vins considerats excel·lents són negres, un total de 26, seguit dels blancs, que en sumen 12 i 5 dolços. Els dos vins que assoleixen una major puntuació, 94, són el negre Castell Peralada Finca Espolla 2010 i el vi dolç INO Garnatxa de l'Empordà, del celler Masia Serra.
Pel que fa als vins, els autors de la publicació destaquen els blancs que qualifiquen de frescos, fàcils de beure i saborosos. "En ells impera el caràcter purament mediterrani", escriuen. Dels vins negres, asseguren que els cellers "han passat d'elaborar vins negres novells lleugers, fàcils i agradables de beure amb un bon índex d'acidesa i aroma de fruits vermells, a bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d'equilibri entre fruita i fusta i rics en matisos balsàmics". Els rosats, segons els autors de la publicació, són "frescos, afruitats i amb un bon índex d'acidesa". I dels vins de licor, asseguren que en nas desenvolupen notes a mistela i ranci, mentre que en boca "destaquen per la seva dolçor i pastositat".