El moment crucial i l'oportunitat única per a l'economia

Les petites i mitjanes empreses han de ser una prioritat per assegurar la recuperació i transformació econòmica

Acte organitzat per la Cambra de Sabadell amb José Luis Bonet, Xiana Méndez i Ramon Alberich Acte organitzat per la Cambra de Sabadell amb José Luis Bonet, Xiana Méndez i Ramon Alberich

"Estem en un moment crucial per al futur del nostre país". El president de la Cámara de Comercio de España, José Luis Bonet, ha alertat de la importància de la transformació digital i la sostenibilitat per rellançar l'economia després de la crisi del coronavirus, durant un acte organitzat per la Cambra de Sabadell.

Bonet ha emfasitzat que el país viu la pitjor recessió des de la Guerra Civil i ha avisat que "no valdran les mateixes receptes de sempre". "Estem obligats a reinventar-nos com a país, com a empreses i com a persones", ha remarcat. L'objectiu no és només la recuperació, sinó una "profunda transformació" per garantir un "creixement econòmic més sòlid i sostenible".

"És molt important ara posar les llums llargues i parlar de futur i com podem accelerar la recuperació de l'economia i que Espanya acabi millor posicionada", ha assenyalat per la seva part la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez. Per a Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell, és prioritari "modernitzar el teixit empresarial".

Els fons europeus, oportunitat sense precedents

I en aquest moment crucial pel futur, els fons europeus han de jugar un paper vital. Per Bonet, és una "oportunitat històrica" que cal aprofitar per avançar en la transició digital i ecològica, al mateix temps que es consolidi la internacionalització. Una visió compartida per Miquel Martí, president de Moventia, que creu que els fons europeus són una "oportunitat irrepetible" per transformar l'economia.

Segons la seva visió en l'àmbit de la mobilitat, els fons haurien de servir per impulsar la tecnologia de les dades, gestionar de manera intel·ligent el transport de persones i mercaderies, accelerar les inversions pendents en el transport públic i impulsar el 5G a tot el territori. Tot i això, ha mostrat les incertes que hi ha en el sector empresarial sobre com es distribuiran aquests diners. El president de la Cambra de Sabadell també ha reconegut la "impaciència" del món empresarial davant les elevades expectatives generades.

"Vull transmetre serenitat i calma", ha insistit Xiana Méndez, que ha detallat que un cop la Comissió Europea aprovi els projectes, s'obriran les licitacions i totes les empreses s'hi podran presentar.

La transformació de les pimes, fonamental

De fet, un dels missatges més clars de les cambres és la necessitat que la petita i mitjana empresa es vegi beneficiada d'aquest pla. "No hi haurà reconstrucció ni transformació sense posar el focus a les empreses", ha advertit Bonet, que ha recordat que les pimes són un pilar fonamental en el teixit empresarial del país. "S'haurà de posar l'accent en la transformació de les pimes", ha insistit.

"Som conscients de l'important paper de les grans empreses com a tractores dels fons, però reivindiquem el rol que poden realitzar les cambres per fer arribar l'impacte a petites i mitjanes empreses", ha apuntat Ramon Alberich. Per la secretària d'Estat, la transformació de l'economia també ha de passar tant sí com no per les pimes.

La digitalització, pas imprescindible

I aquesta transformació ha de ser sobretot digital i ecològica, en la línia de les directrius marcades per la Unió Europea. "El focus de la digitalització és un dels elements claus pel futur del país. Representa l'oportunitat per a les petites empreses per competir amb els grans", ha assenyalat Juan Antonio Fernández, CEO d'Ekon. En aquest sentit, ha apuntat que, més enllà de la digitalització, cal "inocular el virus de la innovació" en el teixit empresarial.

"Abans de la pandèmia ja sabíem que la digitalització era un dels grans reptes de les empreses, particularment de les pimes. La crisi ho ha accentuat i ara suposa una qüestió de supervivència", ha afegit el president de la Cámara de Comercio de España.

Juan Antonio Fernández: "La geografia és el món"

I sense oblidar la internacionalització, que ja va servir el 2008 per superar la crisi financera. Per Bonet, "és una palanca de creixement i transformació que s'ha de posar al mateix nivell que la transició digital i ecològica". "La geografia és el món", ha simbolitzat el CEO d'Ekon.

I un missatge optimista en què han coincidit és que el país compta amb les eines i instruments per afrontar aquests reptes, com són el talent, el teixit empresarial, la participació pública i l'arribada dels fons europeus. Tot plegat per agafar el que pot ser l'últim tren per evitar l'empobriment de la societat.

Més informació
La Cambra preveu la recuperació econòmica a nivells prepandèmia el 2022
Un any de pandèmia: curset accelerat de digitalització
Avui et destaquem
El més llegit