La recuperació econòmica no ha arribat encara als salaris barcelonins

La Cambra de Comerç i l’AMB alerten que els salaris reals de 2016 encara eren un 5% inferiors als de 2010

El president de la Cambra, Miquel Valls, i el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni | XFDC El president de la Cambra, Miquel Valls, i el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni | XFDC

L'economia ja s'acosta a un nou període d'incertesa i desacceleració i els barcelonins encara no han començat a notar els efectes de la recuperació econòmica que va començar el 2014. Segons el Flaix metropolità 2018 que elaboren la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la taxa d'atur s'ha situat aquest any per sota del 10% des de l'inici de la crisi, però els salaris encara estan lluny de les millores èpoques de l'economia catalana.

Més info: ERO a la gran empresa, el preludi d’una nova crisi?

"Els salaris bruts reals –descomptada la inflació– mostren una lleugera tendència ascendent els anys 2015 i 2016, però encara són un 5% inferiors als que hi havia l'any 2010", assegura l'informe. Els salaris mitjans bruts a l'AMB es van situar al voltant dels 25.000 euros anuals, lluny dels 26.400 euros amb què es va tancar el 2010. Pel que fa a Barcelona, el 2016 els salaris nominals estaven per sobre de la mitjana, però no arribaven als 30.000 euros.

Pèrdua de poder adquisitiu

La baixa taxa de recuperació dels salaris, juntament amb l'increment desmesurat dels preus de l'habitatge i dels subministraments bàsics, fa que molts ciutadans de l'àrea metropolitana hagin perdut poder adquisitiu en els últims anys. L'estudi encara no mesura l'evolució dels salaris dels últims dos anys i tampoc valora l'impacte de l'augment a 900 euros del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que va aprovar el govern espanyol a finals d'any. "Sempre és positiu que s'hagi apujat l'SMI i que hi hagi més renda disponible contribuirà a la convergència dels salaris", ha explicat el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls.

"Si volem tenir bons sous, necessitem una economia sana i competitiva", ha dit el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, el socialista Jaume Collboni. I en aquest aspecte sí que hi ha bones notícies, ja que el PIB de l'AMB va créixer un 4,3% el 2017, un percentatge similar al de la resta de Catalunya i 1,5 punts per sobre al de la Unió Europea dels 28. Els últims quatre anys els negocis han registrat una expansió molt positiva, tant en creació d'empreses com en termes d'ocupació.

El sector de les noves tecnologies ha estat especialment actiu i va tancar el tercer trimestre amb 78.400 treballadors, dels quals el 74% es concentra a Barcelona. Entre 2014 i 2018, l'increment de l'ocupació al sector TIC ha estat del 32,5%, gairebé el doble que al total de l'economia. "L'estratègia passa per captar talent, ja que darrere del talent ve el capital i la inversió i això crea ocupació radicada a les ciutats perquè és indústria neta i compatible amb els usos locals", ha afegit Collboni.

Més informació
La recuperació econòmica enfonsa els comerços de segona mà
La recuperació afavoreix quatre cops més els rics
Recuperació, recuperació i més recuperació
Avui et destaquem
El més llegit