L'estudi constata que una de cada cinc empreses amb més facturació de Girona pertany al sector carni. X. Pi (ACN)
L'estudi constata que una de cada cinc empreses amb més facturació de Girona pertany al sector carni. X. Pi (ACN)

UGT alerta de contractacions precàries a la indústria alimentària

El sindicat assegura que cada cop hi ha més falsos autònoms, especialment en empreses del sector carni

La UGT alerta que cada cop hi ha més contractacions de treballadors precaris en la indústria alimentària a les comarques de Girona. En concret, el sindicat ha detectat un increment d'empreses que agafen falsos autònoms, especialment dins sector carni, un dels més importants a la demarcació.

La secretària del sector de l'alimentació de la UGT, Alícia Buil, assegura que aquest tema "els preocupa molt", ja que, en ocasions, acaba provocant un conflicte entre els treballadors. "El problema es genera quan una empresa té persones subcontractades, que fan la mateixa feina que d'altres, però amb condicions laborals molt pitjors, i sense el paraigua del conveni signat pel sindicats", assegura. A més, Buil denuncia que en moltes ocasions es creen empreses o cooperatives 'ad hoc' per subcontractar els treballadors.

La voluntat de la UGT és posar fi a les diferències laborals i salarials entre els treballadors d'una mateixa empresa, que fan la mateixa feina, després de detectar un increment de les contractacions de personal, a través d'altres d'empreses - el que es coneix com a externalització -, en la indústria càrnia gironina. Una pràctica que suposa "tensions socials" dins dels centres de treball, ja que una part del personal té la cobertura del conveni que l'empresa ha signat amb els sindicats, i una altra part, no.

Buil també explica que han detectat l'increment d'aquesta pràctica en empreses del sector carni de les comarques gironines, si bé reconeix que hi ha firmes que "treballen bé" i mai han subcontractat personal. "Afortunadament, hi ha centres de treball que tenen tots els seus empleats sota el mateix paraigua de l'empresa, això és el què volem", ha reblat. 


Existeix por a denunciar

Un dels problemes que es troba la UGT és que en moltes ocasions els treballadors que estan en condicions precàries no volen denunciar per por. En aquest sentit, un dels casos més habituals és el dels falsos autònoms, ja que per la seva condició pot ser que l'empresa prescindeixi del seus serveis, d'un dia per l'altre. A més, des del sindicat recorden que els falsos autònoms no tenen drets que sí té un treballador de plantilla, com vacances pagades, o percebre la baixa en cas que es facin mal. En aquest sentit, Buil explica que els empleats externs haurien de ser perfils "molt concrets i específics", però en cap cas una part de la plantilla, que fa la mateixa feina que l'altra part.

Buil diu que la solució passa perquè hi hagi "més control" en la subcontractació. "No pot ser que tinguem un fraccionament tan important pel què fa a les condicions laborals dels treballadors, en un mateix centre", ressalta.

Trobada amb els comitès 

Buil ha anunciat que, de cara a la segona setmana de novembre, tenen previst fer una sèrie de trobades amb diferents comitès que el sindicat té a les comarques gironines, en empreses del sector carni. La idea és explicar quina és la línia estratègica del sindicat, en temes de subcontractació de personal. "El que volem és que hi hagi implicació des dels treballadors de plantilla en aquest tema", remarca.

Més informació
El pont del Pilar dispara l’ocupació hotelera a Girona
Què menja Catalunya?
Borges perd diners abans de les collites
Avui et destaquem
El més llegit