VIAempresa debat sobre les cinc actituds imprescindibles per encarar el futur

Xavier Verdaguer, Genís Roca, Imma Amat, Judith Viader i Xavier Ferràs donen resposta als diferents reptes empresarials que han d'afrontar les companyies davant del canvi de paradigma

Fa unes quantes setmanes que VIAempresa, celebrant el seu primer aniversari, anima a reflexionar sobre quines han de ser les actituds per encarar els reptes de futur. En un debat celebrat a l'auditori de Barcelona Activa, Xavier Verdaguer, Genís Roca, Imma Amat, Judith Viader i Xavier Ferràs no s'han mossegat la llengua per donar-hi resposta.

L'acte ha comptat amb la presència de Ramon Grau, president del Grup de Comunicació Premsa Local i editor de VIAempresa; que ha destacat la publicació com "un espai que té vocació d'aportar valors i estar al servei de l'economia. Apostem per la qualitat més que per la quantitat".

Jordi Joly, Gerent d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, ha remarcat que "els continguts i la manera de fer, fresca i innovadora, és un tipus de premsa que ens fa molta falta al nostre país".

A continuació, la directora de VIAempresa, Laia Corbella, ha encetat el debat assegurant que "el motor de la innovació són les persones". Amb aquesta premissa clara, els cinc ponents han desvetllat finalment quines són les seves actituds imprescindibles per encarar el futur.



"COMPARTIR és la manera d'aprendre i resoldre"
Genís Roca, Soci Director de RocaSalvatella, ha posat en valor la importància de saber compartir. "Quan vaig decidir obrir una empresa el primer que em preocupava era amb qui, tenir un bon company de viatge". I és que, segons Roca, "no se m'acut res interessant que pugui fer sol".

Pel responsable de RocaSalvatella "les noves tecnologies amplien la capacitat de col·laborar, establir i mantenir contactes". Assegura que vivim el moment de la història amb més intercanvi de coneixement, i que això és palanca de creixement. "La tecnologia permet que qui vol ajudar pugui fer-ho més que mai. La informació és poder si la comparteixes, perquè reps tot el que dónes i a Internet pots donar tot el que tens", ha conclòs.

"La GENEROSITAT és bàsica. Si dónes, sempre rebràs"
Xavier Verdaguer, emprenedor resident als Estats Units, ha reclamat més generositat, un valor pel que "no s'ha d'esperar res a canvi". Segons Verdaguer, "el coneixement i les idees s'han d'explicar, és la manera de trobar algú amb qui desenvolupar-les".

Aquest reconegut emprenedor en sèrie ha volgut posar l'exemple de Silicon Valley, on "quan vas a un esdeveniment de networking, que és el seu esport nacional, la regla número 1 és intentar ajudar quan coneixes algú". No es tracta d'obtenir un benefici directe, sinó entendre que si tothom fa el mateix, t'acabarà arribant ajuda d'alguna banda".

D'aquesta manera, tot i ser un entorn molt competitiu, "tothom hi surt guanyant, perquè les grans empreses necessiten les start-ups per innovar". Finalment, Verdaguer ha assegurat que "s'ha de valorar i agrair cada obstacle que superes, perquè tu sol no faràs res".

"La CONSTÀNCIA et permet complir els objectius"
Imma Amat, directora d'Amat Immobiliària, ha defensat el valor de ser constant i "mirar el llarg termini". Amat ha destacat que en un sector "que mira tant el curt termini com el nostre, nosaltres sempre hem pensat al revés".

Aquesta és, al seu parer, la manera d'aconseguir els objectius planificats, "avançar a poc a poc". Aquesta actitud és la que permet "tenir sempre alguna cosa que et motivi, nous reptes per perseguir". Al final, ha conclòs, "tot té un retorn i una evolució positiva".

"Sense IL·LUSIÓ pel que fas ha de ser molt difícil treballar"
Judith Viader, directora general de Frit Ravich, entén que és fonamental tenir il·lusió per la feina que es fa. "Tenir uns objectius clars, on la gent participi i que siguin transparents, és clau per transmetre la il·lusió a l'equip", ha assegurat.

En aquest sentit, Viader ha reclamat una major consciència a la societat de la importància de la figura de l'empresari, "que no sigui sempre el dolent a les sèries de televisió". Al capdavall, que ser empresari generi il·lusió i orgull.

"LLUITAR és competir amb valors"
Xavier Ferràs, degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, ha assegurat que "en el món que ve haurem de lluitar, i potser en el passat no ho hem fet prou".

Ferràs té clar que aquesta lluita és el veritable "esperit emprenedor. Lluitar és competir, i fer-ho esportivament". En aquest sentit, ha defensat "competir amb valors com el coratge, la sinceritat o l'honor".

Aquesta és la manera perquè les idees funcionin. Ferràs, que durant 15 anys ha dirigit polítiques públiques d'innovació, destaca que "una idea té valor quan la contrastes i la construeixes amb altres idees". I és que, assegura, "és molt difícil innovar tot sol, és millor sumar capacitats".
Avui et destaquem
El més llegit