• Economia
  • Què és l'alimentació emocional i per què el 67,6% dels treballadors catalans la consum?

Què és l'alimentació emocional i per què el 67,6% dels treballadors catalans la consum?

L'estudi presentat per Cigna Healthcare España destaca que l'alimentació en l'entorn laboral es veu influenciada per l'estrès i la pressió

Un 34,2% dels enquestats reconeix explícitament que una dieta adequada millora la seva concentració i productivitat | iStock
Un 34,2% dels enquestats reconeix explícitament que una dieta adequada millora la seva concentració i productivitat | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
17 de Setembre de 2025 - 11:00

L’alimentació en l’entorn laboral es veu fortament influïda per la pressió i l’estrès, així com per la manca de temps per planificar àpats equilibrats. A Catalunya, el 67,6% dels empleats recorre a l’alimentació emocional per gestionar la tensió i l’ansietat durant la jornada, un percentatge lleugerament superior al 67% registrat a escala estatal, segons l'estudi Hàbits alimentaris en l’entorn laboral elaborat per Cigna Healthcare Espanya, que s'ha presentat aquest dimecres al Recinte Modernista Sant Pau.

 

Pel que fa a l’impacte de l’estrès i la manca de temps en la dieta, la mitjana estatal indica que el 52,4 % dels empleats veu afectades les seves eleccions alimentàries, mentre que en clau catalana un 49,8% admet optar per opcions menys saludables o saltar-se àpats, i un 52 % assenyala que l’escassetat de temps dificulta mantenir hàbits saludables i provoca improvisació, xifres molt properes a la mitjana del conjunt d'Espanya.

En clau catalana, un 49,8% admet optar per opcions menys saludables o saltar-se àpats

L’organització dels àpats també es reflecteix en el teletreball, que es presenta com un aliat per millorar l’alimentaci: a Catalunya, un 67% dels empleats assegura que, en treballar des de casa, ha aconseguit incrementar el consum de fruites i verdures i mantenir rutines més equilibrades, davant del 61% registrat a Espanya. La major flexibilitat permet planificar millor els àpats, disposar de pauses adequades i dedicar més temps a la preparació dels aliments, evidenciant com ajustos en l’organització laboral poden impactar positivament en la salut dels empleats. Aquestes dades reflecteixen la realitat de l’entorn laboral a Catalunya i anticipen tendències similars en el conjunt d’Espanya. 

 

Durant la presentació de l'estudi s'ha subratllat que la dieta dels empleats és un factor decisiu per al seu benestar físic i emocional, així com una palanca estratègica que repercuteix en l’eficiència organitzativa. I és qu una alimentació equilibrada no només afavoreix la salut, també reforça la concentració, la capacitat d’afrontar l’estrès i el compromís dels equips. En aquest sentit, un 34,2% dels enquestats reconeix explícitament que una dieta adequada millora la seva concentració i productivitat, encara que la percepció general dels mateixos hàbits és ambivalent, ja que un 51,2% considera que els seus hàbits alimentaris a la feina són bons, mentre que un 42,6% admet que encara tenen marge de millora.

Pel que fa als patrons alimentaris, es confirma que la dieta mediterrània continua sent la més seguida a Espanya, amb un 55% d’adhesió, elevant-se fins al 61,4% entre els majors de 55 anys. Paral·lelament, un 83,2% afirma portar una dieta variada, mentre que les dietes específiques continuen tenint una presència molt reduïda, com és el cas de la vegetariana (3%), la vegana (1,8%) o la sense gluten (1,9 %).