Dades per "contradir" el pessimisme

Amat Immobiliaris posa damunt la taula xifres que indiquen un creixement moderat de l'activitat immobiliària

Una promoció d'habitatges en construcció a l'Àrea Metropolitana (Sant Cugat del Vallès) | Bernat Millet Una promoció d'habitatges en construcció a l'Àrea Metropolitana (Sant Cugat del Vallès) | Bernat Millet

Els missatges pessimistes i els anuncis d'una nova recessió econòmica estan guanyant espai i en l'ambient ja es respira un sentiment de preocupació pel futur a curt termini. En aquest context, institucions i agents econòmics s'aferren a la realitat d'algunes dades per llançar missatges optimistes i intentar fer virar la percepció general. "Que la preocupació no es transformi en pànic", reclamaven des de la Cambra de Sabadell.

Més info: La Cambra de Sabadell alerta: “Que la preocupació no es transformi en pànic”

En aquesta ocasió, el discurs positiu ha vingut del sector immobiliari. Amat Immobiliaris ha fet un balanç de l'evolució del mercat en els sis primers mesos de 2019 i les xifres que ha posat damunt la taula constaten un cert estancament dels preus, principalment a Barcelona, però amb unes dades de contractes i un volum de negoci que continua pujant lleugerament.

"Abans de fer la suma [del volum de negoci], hauria dit que era menys", ha reconegut Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris, fent referència a la "sensació i discurs de crisi". "Les dades diuen el contrari", insisteix Homedes, que atribueix aquest sentiment especialment dins del sector: "Tot el que envolta el sector és pessimista i d'incertesa, no es veu massa clar el futur i no s'inverteix".

Entre 350.000 i 400.000 euros

Tot i que les sensacions generalitzades no han estat aquestes, per quart any consecutiu Amat Immobiliaris ha tancat el semestre amb més nombre de vendes (+2%) i més volum de vendes (+9%). En resum, han venut una mica més i una mica més car que l'any anterior.

Una tendència que en el cas particular de Barcelona no es compleix, ja que el preu mitjà de venda ha disminuït al voltant d'un 8% en els habitatges de segona mà. El preu absolut mitjà d'aquests immobles a la capital catalana es manté entre els 350.000 i els 400.000 euros.

El preu d'obra nova també està arribant al seu sostre de manera generalitzada, amb algunes excepcions com a Sant Just Desvern, on encara es detecten creixements del voltant del 10%. "En casos que hi ha hagut una pujada de preus, el mercat s'ha aturat. Ningú et truca", sentencia Guifré Homedes.

Les dificultats en el lloguer

Pel que fa al mercat del lloguer, els preus també estan tocant sostre de manera generalitzada i, segons Amat Immobiliaris, el principal problema continua sent una manca d'oferta. A més, s'han mostrat molt crítics amb el paper de l'administració en els darrers mesos.

En aquest sentit, assenyalen la "inseguretat jurídica generada tot aquest semestre al voltant del lloguer": "Entre reial decrets, decrets aprovats i no ratificats, i anunciats i no presentats, en total hem tingut set canvis d'escenari en poc més de sis mesos". Segons Homedes, això ha portat a molts propietaris a aturar el procés de lloguer del seu immoble davant les incerteses al voltant de la legislació.

Tot i això, té claríssim que el "preu del lloguer a Barcelona ha tocat sostre, el valor mitjà és molt alt, al voltant de 1.200 euros".

4 mesos esperant Endesa

Un altre factor que està influint en l'alentiment de l'oferta, per l'empresa immobiliària, és el retard en el lliurament de noves promocions. Un retard que atribueix principalment a les dificultats per donar d'alta els subministraments, principalment el d'electricitat d'Endesa, i a traves burocràtiques que es troben en els ajuntaments.

Segons Amat, actualment tenen aturats un centenar de pisos de lloguer des de fa més de tres mesos, i que estan enllestits. En aquests se'ls hi afegeix 350 habitatges de venda que van tenir aturats durant més de quatre mesos també per la inacció de la companyia elèctrica.

Tot plegat genera malestar tant entre els compradors com entre els promotors. "És una batalla molt difícil de gestionar", ha lamentat Homedes, que en part ho atribueix al "monopoli" d'Endesa.

Barcelona, de Mataró fins al Garraf

En resum, Amat Immobiliaris conclou que "les dades són millors que la sensació generalitzada del sector" tot i que reconeixen que els creixements són cada vegada més petits. Amb tot, Guifré Homedes contempla com la possibilitat una correcció dels preus, principalment a Barcelona. Especialment si arriba nova oferta.

Una oferta que, segons el director general, passa per polítiques d'urbanisme de les administracions, amb una visió que impliqui tota l'Àrea Metropolitana, i estabilitat en les legislacions amb relació al lloguer i a la venda. "Si no posem eines per pensar en una gran Barcelona, de Mataró fins al Garraf, no resoldrem res", destaca Homedes, que qüestiona el debat sobre l'expulsió d'habitants de la capital catalana: "Si vius dins de l'Àrea Metropolitana, vius a Barcelona; no té sentit sentir-se expulsat si viu a Badalona...".

Guifrè Homedes: "La marca Barcelona ha baixat de nivell"

Amb tot, el creixement dels últims anys del preu a Barcelona ha fet desaparèixer de l'equació immobiliària els inversors internacionals, en part perquè precisament el preu ja no és tan atractiu per ells. Des d'Amat també ho atribueixen a una pèrdua de competitivitat de la capital, per exemple en qüestions com la fiscalitat, que fan guanyar terreny a països com Portugal o Itàlia. "La marca Barcelona ha baixat de nivell per molts motius i també està més cara", resumeix.

Més informació
Cau el preu de l'habitatge a Barcelona per primer cop des del 2013
Avui et destaquem
El més llegit