"Amb el el 20% d'atur, que l'austeritat la faci algú altre"

Romano Prodi aposta perquè Espanya, Itàlia i França s'uneixin per fer de contrapès a Alemanya dins la UE

Espanya va tancar el 2015 amb més de quatre milions de persones a l'atur, el que significa que el 21,6% de la població activa que busca feina no en troba. Aquesta xifra dista dels 2,8 milions d'aturats que hi ha a Alemanya i que representen el 6,5% de la població activa. Davant d'aquesta realitat, l'ex-primer ministre Italià Romano Prodi creu que no es poden aplicar la mateixa recepta econòmica: "Quan tenim una taxa del 20% d'atur és millor que l'austeritat la faci algú altre".

Prodi ha estat l'encarregat d'inaugurar el setè cicle del Cornellà Creació Fòrum (CCF) amb la conferència titulada Una guerra per etapes: conseqüències i perspectives en la política i l'economia. En la seva intervenció, el que va ser president de la Comissió Europea entre el 1999 i el 2004 ha lamentat que l'hegemonia alemanya h imposat una única visió sobre les estratègies que ha de seguir l'eurozona. "Tenim una Europa alemanya per culpa dels nostres errors. La Unió Europea (UE) ja no és una unió de minories, sinó que és una unió amb un sol lideratge i això és un veritable problema", ha reblat. En aquest sentit, ha cridat a què els països del sud, especialment Espanya, Itàlia i França s'aliïn per fer de contrapès a Alemanya, que és qui porta la batuta.

D'immigrants a refugiats
"No podem continuar amb una Europa a doble velocitat", ha avisat l'italià, que ha centrat part del seu discurs en analitzar l'actual situació del continent europeu. Un dels majors reptes de la UE, segons el septuagenari polític, és gestionar l'arribada dels refugiats que fugen de conflictes com la guerra de Síria. "Europa sempre ha tingut immigrants, però abans de la crisi això era fruit de relacions controlades, mentre que ara són refugiats", ha assenyalat.

Per a Prodi, el problema en si no recau en el fet que arribi població estrangera, ja que la veu necessària per evitar que els països europeus es despoblin com a conseqüència de l'envelliment de la seva població autòctona. Per això, considera que "la gestió dels fluxos migratoris és una prioritat" a fi d'encabir els nous arribats que fugen "d'un veritable desastre humà" com és el terrorisme. Precisament, ha apuntat que el terrorisme d'Estat Islàmic hauria de servir com a nexe d'unió de les grans potències del món, a les que veu massa enfeinades amb tensions entre elles, per a fer un veritable front comú que frenés l'expansió dels islamistes radicals.

Estabilitat per Espanya
En el torn de preguntes, el polític italià ha apostat per una coalició a Espanya que es tradueixi en un govern fort i estable. Prodi ha avisat que si no es segueix aquest camí, el resultat seran unes noves eleccions i una situació d'incertesa que pot posar en risc la recuperació de l'economia espanyola dels darrers temps. "O feu ja una coalició, o noves eleccions", ha afirmat. Optar per la segona opció, segons l'ex-primer ministre, pot portar a Espanya a una situació similar a la viscuda a Itàlia durant molt temps, amb un parlament fragmentat, eleccions cada dos per tres i inestabilitat política. "Aquestes coses els països les paguen", ha lamentat.

Prodi no ha volgut entrar a parlar d'una hipotètica independència de Catalunya, ja que ho ha considerat un problema intern d'Espanya, però ha assegurat que "aquests problemes es resolen molt fàcilment en un entorn i context europeu que dóna seguretat".

Setena edició del CCF
Les sis trobades que conformaran el setè FCC portaran altres cares conegudes, com el director general de Telefònica a Catalunya, Kim Faura; l'escriptor Javier Reverte i el periodista Marc Marginedes. La principal novetat d'aquesta edició és la incorporació de dos nous escenaris que se sumaran a l'Auditori de Cornellà com albergs dels actes que conformen el cartell: el World Trade Center Almeda Park i el Museu Agbar de les Aigües.
Avui et destaquem
El més llegit