Una conversa amb Barack Obama: "Provem-ho"

L’expresident dels Estats Units revoluciona el DES 2022 de Màlaga i demana que donem pas a les noves generacions

L'expresident dels Estats Units, Barack Obama | EP L'expresident dels Estats Units, Barack Obama | EP

Tot està preparat a Màlaga perquè des d’avui fins dijous se celebri el DES-Digital Enterprise Show, un dels congressos europeus més grans sobre transformació digital en què està prevista l'assistència de 14.000 persones. Més de 500 experts en jornades sectorials, però l’estrella d’enguany té nom i cognom: el carismàtic expresident dels Estats Units Barack Obama, que ha parlat durant una hora sobre lideratge, digitalització o medi ambient, entre altres temes d’actualitat.

El seu carisma no ha minvat des que va deixar la presidència dels Estats Units el gener del 2017. El seu We Can li va servir per arribar a ser un dels mandataris més influents del món i ha esdevingut una filosofia de vida. Aquell missatge va calar tant que és una frase universal. I, vagi on vagi, s’atura tot. En aquesta ocasió, Màlaga i la resta del país.

A la sessió del DES 2022 titulada Una conversa amb el president Barack Obama, que ha començat amb retard fruit de les llargues cues al Palacio de Ferias y Congresos de Málaga, el líder americà ha posat èmfasi en permetre el lideratge de les noves generacions. “Abans de deixar la Casa Blanca li vaig preguntar a la Michelle quina seria la nostra contribució per als pròxims deu o quinze anys. Per descomptat que lluitaríem per evitar el canvi climàtic, impulsaríem una economia social més justa o lluitaríem contra el racisme. No obstant això, el que he après aquests anys és que hem d'encoratjar les noves generacions a liderar. Els joves de 20 o 30 anys marquen la diferència. Treballen en com resoldre els conflictes o en la sostenibilitat. És el moment de donar suport, coratge i el més important: dir-los que estem aquí per ajudar-los i donar-los pas”, apunta el Premi Nobel de la Pau.

Obama: “Hem d’encoratjar les noves generacions i donar pas al seu lideratge”

Obama en clau climàtica

L’expresident dels Estats Units ha posat èmfasi en la lluita contra el canvi climàtic. "Crec que hi ha proves que la crisi migratòria que estem vivint al món s'ha disparat pel canvi climàtic. La gent pot ser que no tingui una altra opció que deixar la seva terra". A més, apunta que si ell fos emprenedor apostaria per l'energia neta: "els governs han d’impulsar incentius per a la transició de les empreses". “Si jo formés part del sector tecnològic, estaria pensant probablement  en com utilitzar les tecnologies existents i aplicar-les”, remarca el líder americà. “Hi ha un exemple on hi ha oportunitats per emprenedors, no només per crear recursos energètics, però per a combinar ciència i aprenentatge digital i transformar-ho en empreses que treballen”, conclou.

Respecte a l'avanç tecnològic i l'automatització Obama es mostra ferm en el seu discurs i apunta rotundament que “sense cap mena de dubte, l’automatització reduirà els treballs repetitius que no requereixin creativitat”. “Quan els anys 70 necessitaves una planta plena de treballadors, ara ens trobem amb un ordinador que pot fer aquesta tasca més administrativa”, destaca.

“Hem de reimaginar com distribuir el treball, per això es necessita entrenar més a la gent, pagar-los per treballs que es poden automatitzar. En el món de l'ensenyament, no es el mateix aprendre en línia que tenir un professor davant”, afegeix. En termes globals: "Les converses sobre l’impacte de la tecnologia en la societat no s’està fent en les democràcies, excepte els països escandinaus i Singapur”

Obama: “Als Estats Units hi ha una cultura d’anem a provar-ho, no sé si existeix aquí el mateix concepte”

Respecte a l'Estat espanyol, l'expolític ha remarcat que “als Estats Units hi ha una cultura d’anem a provar-ho, no sé si existeix aquí el mateix concepte. El que s’ha de fer és que si algú ho intenta, el seu fracàs no l’arruïni”. “També s’aprèn de quan es guanya. És normal que ens preocupem quan fracassem, fallar i prendre riscs”, continua. “Veig que al món hi ha gent molt preparada que està marcant la diferència”.

Les claus del lideratge: “hi ha molta gent que està estressada perquè viu al dia a dia. És interessant enfocar-se en el que passarà d’aquí a cinc anys vista”. I sobretot, “per guanyar en aquest context d’idees entre democràcia i autoritarisme, crec que hem de mirar en fer un capitalisme inclusiu que redueixi les desigualtats”.

Un enamorat de la Costa del Sol

Segons els mitjans locals, Obama va arribar el diumenge a Màlaga i està allotjat al luxós hotel Finca Cortesín de Casares en el que ha pogut practicar el seu esport preferit: el golf. Malgrat que no és la primera vegada que l’expolític visita la Costa del Sol, la conferència d’enguany ha comptat amb fortes mesures de seguretat. Prohibit fer fotografies, prohibit entrar el mòbil a la sessió, i, sobretot, omplir diferents formularis de seguretat, juntament amb certificats que acreditin que no tens la covid-19 en aquests moments. El preu per accedir a la sessió: 2.000 euros.

El preu per accedir a la sessió en exclusiva d'Obama és de 2.000 euros

El juny del 2019, l'expresident ja va ser a Marbella per a un esdeveniment semblant. En aquella ocasió va ser convocat per SAP per fer una conferència als seus executius, que celebraven la seva convenció a Puente Romano. La visita va ser fugaç i va estar blindat. Al president no se'l va poder veure en cap moment durant els 45 minuts que va estar a l’hotel. Segons els fotògrafs que han assistit a la sala de premsa del DES, expliquen que sí que van poder fotografiar a Michelle Obama i les seves filles a la capital andalusa, a part que “no és cap novetat que la família Obama tingui interès per Andalusia”.

Com a curiositat, l’expolític explica a les seves memòries que va arribar a Madrid i Barcelona els anys 80 com a motxiller. El 2010 la seva família va estar a Marbella, Màlaga i Granada. I, sis anys després, ja com a president dels Estats Units va venir de visita oficial a Madrid. La picada d’ullet al públic del DES 2022 "la cultura del vostre país és única i acollidora. Gràcies per la vostra hospitalitat. Hi tornaré amb la Michelle, sense cap mena de dubte”. I la conclusió final: donar pas als joves per a nous lideratges. Provem-ho.

Avui et destaquem
El més llegit