En Primària el preu dels llibres suma un total de 185 euros | iStock
En Primària el preu dels llibres suma un total de 185 euros | iStock

El deute de tornar a l'escola

El setembre arriba com un mes costerut pel desemborsament dels pares en material, especialment en llibres de text, on el cost supera els 180 euros per fill

L'any es podria dividir en dues parts. La primera comença al gener, amb la sensació de voler començar de zero i acaba a l'agost. La segona, s'inicia al setembre, just amb l'inici del curs escolar i amb un mes ben costerut per a pares i nens que tornen de les vacances, i també per a les butxaques de les famílies. I enguany encara és més dur. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) calcula que la despesa en llibres de text és un 4,2% més car aquest 2018.

Catalunya comença aquest dimecres el curs escolar amb 1.299 alumnes més. Els estudiants de primària tenen una despesa mitjana de 7,5 euros superior a la del curs lectiu anterior, mentre que pels alumnes d'Educació Secundària és de 10 euros més. Per tant, els pares han de comptar amb un desemborsament mitjà de 185 euros i 249 euros per fill, respectivament. Certament, són xifres estimades, ja que cada centre educatiu tria els seus materials i cada editorial fixa uns preus. No obstant això, el setembre és car i els pares ho saben.

Per això són molts els que busquen alternatives per alleugerir aquesta clatellada. El portal de compravenda Segundamano -ara Vibbo- ha registrat un creixement del 156% en la venda de llibres usats respecte a l'any anterior i durant aquests mesos previs al nou curs. Una dada significativa, però no tan il·lustrativa com la de Wallapop: des del maig, la demanda d'aquest tipus de productes s'ha disparat un 5.600% en comparació amb el 2018. O cosa que és el mateix, 120.000 transaccions més per a una plataforma que encara està en creixement.

Wallapop acumula 120.000 transaccions de llibres usats, només des del mes de maig

Segons apunten fonts de la companyia, han estat cinc mesos d'activitat intensa, però calculen que el 74% de les vendes s'han fet entre els mesos de juliol, agost i el que portem de setembre.

Un preu massa elevat

L'aplicació mòbil ja va començar a registrar aquesta tendència l'any passat i ara s'ha consolidat. Ho atribueixen a una campanya efectuada per la startup per impulsar la reutilització de llibres de text com a mesura de conscienciació de la vida dels recursos, però també al fet que la plataforma no deixa de sumar usuaris i que permet comptar amb uns ingressos extra per la venda d'uns productes que estaven inutilitzats.

Més info: Els llibres de text seran un 4,2% més cars enguany

I és que un llibre de text bàsic per donar la lliçó que costa entre 20 i 30 euros, en portals online d'aquest tipus es poden trobar per menys de 15 euros. És a dir, la meitat del preu. Un benefici per al qui compra i per al qui ven, ja que tots dos veuen reduïda la despesa que haurien de fer o que ja van fer en el seu moment.

La crítica principal de les famílies és el cost del material que necessiten els seus fills per a l'educació, considerada un dret bàsic i universal. El 2015 el sindicat USTEC ja va recollir signatures per portar al Parlament català una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretenia, entre altres, blindar la gratuïtat de tot l'ensenyament públic, des d'infantil fins a la universitat. Això significava tenir un servei exempt de taxes i sense cap cost pel material. El que significa que els llibres serien de franc, finançats pel Departament. Consideren que és una proposta viable si es té en compte que la llei marca que s'hauria de destinar un mínim del 6% del PIB en inversió a aquesta àrea, molt per sobre del 2,4% que el sindicat critica que s'hi aporta actualment. El Parlament va tombar la ILP.

Tot el que hi ha al darrere

El Gremi d'Editors de Catalunya no està espantat ni sorprès per aquestes xifres de la venda de llibres de segona mà. De fet, és una tendència que veuen com creix any rere any des de la crisi. "La reutilització de llibres és una cosa que sempre s'ha fet. S'aprofitaven llibres de germans i també anaven a les escoles a canviar els materials antics per d'altres per al nou curs", explica el responsable de la comissió d'editors de continguts educatius, Antonio Garrido. Des del 2010 i fins aleshores han registrat un acumulat el 20% de la taxa de reutilització de llibres. Un gruix de vendes que han deixat d'aportar diners a la caixa dels llibreters i que els ha obligat a adaptar les seves estructures productives.

Garrido (Gremi d'Editors de Catalunya): "La reutilització de llibres és una cosa que sempre s'ha fet" 

A tot això cal sumar-hi que sempre que hi ha un canvi legislatiu en matèria d'Ensenyament o que surt una nova edició d'un llibre, el sector sap que vendrà pràcticament el 100% de la tirada. El segon any, afirma Garrido, potser se'n ven el 80% per la reutilització que ja se'n fa; i el tercer, encara menys. Però insisteix a dir que és una resposta ja habitual i que no han notat cap increment destacat en la venda enguany. "Nosaltres tot això ho mesurem amb la taxa de reutilització. És a dir, nosaltres venem un cert nombre de materials, però no sabem si el que no venem és per intercanvi a l'escola o bé a les plataformes digitals", detalla, tot i que reconeix que és probable que totes les transaccions entre particulars que abans es feien als centres escolars ara s'hagin traslladat a la xarxa.

La campanya de venda de llibres de text es tanca a mitjans de desembre, quan les llibreries han pogut tornar els materials que no s'han venut. Per aquest motiu Garrido no vol avançar-se ni donar cap xifra. Això sí, insisteix a dir que no preveuen cap canvi respecte a l'any anterior. Ni tan sols pel fet que aquest curs 2018-2019 la factura per als pares serà una mica més elevada. I és que són uns materials necessaris i, als seus ulls, amb un cost just per la feina que suposen: "Hi treballen una sèrie d'especialistes pedagogs, il·lustradors, autors... L'elaboració és cara. També cal sumar-hi que es fan diverses edicions segons el model de cada escola i que hi ha els materials de suport al docent". I insisteix a recordar que el problema és "l'acumulació de llibres que cal comprar, no el cost d'un únic material", d'aquí que cada cop s'estigui tendint més al pagament per llicències perquè els centres utilitzin materials interactius.

Canvia la butxaca i també la mentalitat

Els arguments econòmics són forts, tot i que fonts de Wallapop asseguren que al darrer de tot també hi ha un canvi de mentalitat. "El consum de segona mà abans es veia com negatiu. Amb la tecnologia hi ha un valor afegit i s'ha fet una cosa disruptiva. Calia innovar. Al final ha estat la combinació de tot, de l'oportunitat que ofereix la tecnologia i del canvi de paradigma", apunten. El seu objectiu és fer que a l'Estat espanyol es concebi la compravenda d'articles usats de la mateixa manera que a Alemanya i altres països nòrdics, on la pràctica és habitual.

I és que, com bé diuen des de la plataforma, no tot és parlar de diners, sinó també d'un "estil de vida més sostenible i un consum més eficient".

Més informació
Com reciclar els llibres de text
La tornada a l’escola serà més barata aquest any
Avui et destaquem
El més llegit