El Govern crea un certificat de residència digital per a les empreses

Aquesta identificació permetrà posar en marxa i administrar un negoci a Catalunya sense que la companyia s'hi hagi d'establir físicament

La conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat
La conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat

El Govern preveu crear un certificat de residència digital per a empreses de tot el món que desitgin operar a Catalunya, segons ha informat aquest dimecres el Departament d'Economia. Aquesta identificació digital permetrà posar en marxa i administrar un negoci a Catalunya sense que l’empresa s’hi hagi d’establir físicament, així com obrir un compte corrent online en una entitat bancària del territori o formalitzar contractes i altres tràmits administratius mitjançant una signatura digital. El Departament vol aprofitar així els avantatges de la tecnologia blockchain per enfortir i dinamitzar l’entorn empresarial català.

Segons el Departament, l’objectiu d’aquesta iniciativa —que no equival a l’obtenció d’un certificat de residència o ciutadania— és atreure talent i inversions internacionals, afavorir el desenvolupament de projectes estratègics i avançar en el posicionament de Catalunya com a referent en l’àmbit de la innovació digital, en línia amb les directrius de l’estratègia smartCAT. El Departament recorda que el sector TIC és un dels àmbits més dinàmics de l’economia catalana, amb prop de 13.800 empreses actives i 104.900 persones ocupades.

L'exemple d'Estònia

Amb la posada en marxa d’aquest projecte, la Generalitat segueix l’exemple del govern d’Estònia, que el 2014 va esdevenir la primera economia del món en implementar un programa d’e-residència. A canvi del pagament d’una quota periòdica, el govern estonià proporciona a l’empresari forà la infraestructura digital necessària per gestionar el negoci des de la distància. Un dels principals avantatges d’aquest model és la seva flexibilitat, ja que la gestió del negoci s’efectua en un entorn 100% online i sense traves administratives. Actualment, el programa de residència digital d’Estònia compta amb més de 4.000 empreses establertes per e-residents.

En aquest sentit, el Govern també estudia ampliar l’abast de l’actual certificat idCAT —que permet realitzar tràmits digitals amb l’administració catalana, i que fins ara només poden obtenir els ciutadans catalans— als e-residents per tal de facilitar la seva interacció amb l’administració. Al marge d’atreure projectes empresarials de fora de Catalunya, el Govern també dissenyarà un entorn digital que permeti la cooperació entre els emprenedors forans i locals i afavoreixi el desenvolupament d’iniciatives conjuntes.

Més Informació
Catalans, no estem tan malament
Tu a Palma i jo, a València
La Generalitat paga les nòmines de l'octubre amb tresoreria pròpia
Avui et destaquem
Comentaris