Qui és qui a la llista de morosos catalans

El nombre de persones i societats amb deutes amb l'administració es dobla en només un any

La llista de morosos catalans. | Cedida La llista de morosos catalans. | Cedida

La Generalitat fa pública la llista de persones i societats que tenen deutes pendents amb l’administració catalana. D’aquesta manera es conforma un any més –i per segona vegada– la llista de morosos que no han abonat al fisc deutes o sancions pendents i que aquesta vegada recopila unes xifres molt superiors a la de l’any anterior. El nombre de morosos gairebé es dobla i passa de nou a 17 persones o societats i hi ha un canvi dels 14,8 milions d’euros als 36,7. La publicació d’aquesta llista és una de les mesures incloses en el pla de prevenció i reducció del frau fiscal de l’executiu català i té com a objectiu fomentar les bones pràctiques en aquest àmbit arreu del territori.

Segons fonts del Departament d’Economia, aquest creixement està vinculat al tancament de diversos litigis contra els actuals deutors que haurien permès incloure’ls a la llista. La publicació arriba a través de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que presenta els seus balanços un cop s’ha donat per tancada la campanya de la renda. En aquest recopilatori, a més, nou dels 17 noms que apareixen ja havien acumulat deutes en l’exercici del 2019. Per altra banda, quatre de les companyies o particulars també consten entre els morosos que comptabilitza l’Agència Tributària Espanyola (AEAT).

Un deute de més de tres milions d’euros

La classificació de persones moroses l’encapçalen les germanes Maria Carmen i Maria del Mar Ballbé Anglada. Totes dues acumulen un deute d’aproximadament 3,6 i 3,5 milions respectivament –un total de 7,1 milions d'euros­– i provenen del sector del lloguer d’habitatges. Segons consta al registre mercantil, tenen una comunitat de béns amb seu a Terrassa. Per altra banda, tot i que aquests noms no consten en la recopilació de l’any passat, registren la xifra més elevada.  

El segon nom de la llista és el de l’empresa Moramar. Aquesta societat havia liderat el rànquing del primer recopilatori i aquesta vegada continua en la part alta. De fet, augmenta el seu deute i passa dels 3,27 milions d’euros pendents als 3,37 milions. La companyia es dedica a qüestions relacionades amb el joc i el bingo i té la seu fiscal al número 73 del carrer del Comte Borrell de Barcelona. Aquest deute l’ha dut a entrar en un concurs de creditors que es va obrir el 15 de gener del 2020 i que, segons el registre mercantil, segueix vigent. Una altra empresa vinculada al mateix sector i que també es compta entre les deutores és Recreativos Caballero. Aquesta firma ja apareixia a l’anterior llista i augmenta el seu deute dels 1,64 milions d’euros fins als 2,1. En aquest sentit, tot i que la Generalitat no entra en detalls, ambdues contraccions de deute podrien estar vinculades a l’impost del joc.

Un dels factors que pot jugar un paper clau en la confecció d'aquesta llista de morosos és el pagament del cànon de l'aigua

Ana Maria Borrell Marín és el quart nom d’aquesta classificació i l’últim que supera els tres milions d’euros pendents amb l’administració. Borrell gestiona béns relacionats amb els mobles i el mobiliari, la maquinària i el sector de la ferreteria. En el seu cas, deu prop de 3,1 milions d’euros i és administradora única d’Estanterías Bope SA i apoderada de Bhome 2014 SL.

Deutes derivats del cànon de l’aigua, negocis immobiliaris i alimentació

Un dels factors que pot jugar un paper clau en la confecció d’aquesta llista és el pagament del cànon de l’aigua. Malgrat que l’administració catalana no especifica que aquesta qüestió sigui l’origen del deute, a la llista apareixen Riera de Cabanyes Companyia d’Aigües SA (2,9 milions) i Rec Madral Companyia d’Aigües (2,7 milions). També hi ha entre els noms Comunitat d’Aigües SL, que acumula un deute menor -d’uns 1,1 milions d’euros- i que és el segon any que fa acte de presència a la llista de morosos catalans.

L’obertura de nous procediments judicials també ha fet que les persones que ocupaven els primers llocs de la llista caiguessin fins a mitja taula. Aquest és el cas de Carmen Elena Blázquez del Pozo, qui tot i augmentar en 400.000 euros el seu deute amb el fisc català –dels 2,2 milions d’euros als 2,6 milions– no es troba entre els primers noms. Blázquez és un cognom lligat als deutes a l'Estat espanyol tot i que la família mai hi ha residit. Malgrat utilitzar aquest argument com a defensa a l’hora de no tributar, aquest llinatge també és un dels principals morosos de la Hisenda estatal. Acumula un deute de 10,2 milions d’euros a les instàncies espanyoles. Blázquez havia estat vinculada anys enrere a Promotora Viladrau.

La família Blázquez del Pozo és habitual entre els deutes a l'Estat espanyol, tot i que mai hi ha residit; viu a les Bahames

La família resideix a les Bahames, però la generació de la seva fortuna ha tingut lloc en un periple a través de països de continents diversos. Blázquez va néixer a Cuba a inicis dels anys 40, però va fugir del país per qüestions polítiques relatives al règim de Fidel Castro. La seva primera parada va ser al Canadà, on va conèixer Josep Busquets Verges, un industrial català del sector metal·lúrgic que també havia emigrat d’Espanya per deixar enrere la dictadura franquista. En casar-se, Busquets i Blázquez van establir-se a Veneçuela, on van néixer els seus quatre fills. Malgrat tot, van conservar propietats immobiliàries a Barcelona. Al mateix temps, el negoci siderúrgic va prosperar i la parella es va convertir en una de les famílies més adinerades de l’escena catalana, portant-los a ampliar els seus interessos en d’altres sectors, com ara la moda, el luxe i el comerç electrònic. Finalment, l’aixecament del 1992 a Veneçuela i l’arribada d'Hugo Chávez al poder va convertir la família en enemic públic número u al seu país per les seves crítiques al règim. Això va provocar que haguessin de fugir a Suïssa i finalment s’establissin a les Bahames, localització on encara resideixen.

L’altra cara de la moneda és Ibupe Rehabilitació SA. Aquesta societat, tot i que segueix a la llista de morosos catalana surt de la llista negra espanyola –devia 2,3 milions l’any 2019– i es manté amb un deute d’1,6 milions a les arques catalanes. Aquesta empresa, dedicada al sector immobiliari, va tenir com a dirigent un jurista implicat en una estafa a la Generalitat fa tres dècades. Antonio López Bosch falsificava a través de la seva gestoria les cartes de pagament de l'impost sobre transmissions patrimonials que recaptava la Generalitat. En aquell moment, es va calcular que l’espoli ascendia als 18.600 milions de pessetes, tenint en compte que aquella societat tramitava al voltant del 15% de les taxes totals en tot el territori català.

Nozar SA és una altra de les empreses que repeteix a la llista de morosos catalans. Aquesta societat és propietat de la família Nozaleda, que va ostentar fins el 2014 la propietat de Boí Taüll i fins a finals del 2018 l’explotació del ressort de Boí Taull. En ambdós casos, l’empresa catalana va ser rescatada per la Generalitat i en un primer moment va assumir gran part de les accions de l’empresa per la gestió de les pistes i, quatre anys més tard, va assumir el parador. Tot i això, la companyia no va poder evitar registrar xifres en vermell a finals del 2020 i deu uns 1,4 milions d’euros. Aquesta quantitat, però, és insignificant si es compara amb la seva marca a la llista negra de l’AEAT, on la firma registra un deute pendent de 215 milions.

Els noms d'empreses de la llista els tanca Hato Verde Golf, una societat propietat de la família Ramos Guardiola, que repeteix per segon any consecutiu a la llista de morosos

Els noms d’empreses de la llista els tanca Hato Verde Golf SL. Es tracta d’una societat propietat de la família Ramos Guardiola, que repeteix per segon any consecutiu a la llista de morosos. En aquest sentit, les dades de deute registrades a finals del 2019 van ser d’1,06 milions d’euros i en aquest darrer exercici que ara es fa públic les xifres són gairebé idèntiques considerant que ha passat dels 1,06 milions als 1,08. Hato Verde Golf té com a administrador únic Jorge Francisco Sánchez Blanco, empresari vinculat a diverses societats dels sectors immobiliari i elèctric, entre d’altres.

Pel que fa als particulars, apareixen a la llista Víctor Juan Fontfreda Puig –que deu al fisc prop d’1,9 milions d’euros–, administrador solidari de l’empresa immobiliària Apartamentos Asistidos SL. El segueix de prop Nancy Janneth Suárez Cáceres, que repeteix a la llista i passa de deure 1,48 milions d’euros a 1,53, una xifra similar. Aquesta persona física és propietària d’un locutori. Tanquen la llista Miquel dels Sants Anglada Puigcerver, que debuta amb deute d’1,55 milions d’euros a l’administració catalana i 2,6, a l’AEAT; Luis Ventura Elías, amb deute de prop d’un milió i mig d’euros i soci d'un negoci de rentat i posada a punt d’automòbils a Castelldefels; i Natividad Casanova Solanes, que repeteix a la llista passant d’1,16 a 1,2 milions d’euros pendents. Casanova és administradora única a les empreses amb seu a Lleida Amadeo Roig SA i Porcarn SA. 

Més informació
La llista negra de la Hisenda catalana (un any després)
Rato i Conde, entre la llista de morosos d'Hisenda
Avui et destaquem
El més llegit