Setmana de vagues a Catalunya

Els últims dies de novembre concentren les aturades de diferents sectors de la funció pública

Estudiants i professors universitaris faran vaga el 29 de novembre per reclamar millores en el finanament de l'educació pública
Estudiants i professors universitaris faran vaga el 29 de novembre per reclamar millores en el finanament de l'educació pública

Catalunya tanca novembre amb vagues. Diversos col·lectius lligats al sector públic anuncien mobilitzacions de cara la setmana vinent: la més llarga i comentada la del personal de la sanitat, que s'estendrà de dilluns a divendres. A banda, universitaris i professionals ensenyament, funció pública i correus també estan convocats a parar.

Més metges per a una millor assistència

Del 26 al 30 de novembre la sanitat funcionarà a mig gas. Els 10.000 facultatius d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut estan cridats a sumar-se a la vaga convocada per Metges de Catalunya. L'objectiu de l'aturada és alertar sobre el "deteriorament progressiu de l'assistència, afectada per la sobrecàrrega de treball i la manca d'inversions derivada de les retallades sanitàries", explica el sindicat al seu web. Segons denuncien, en els últims anys s'han perdut més de 900 metges i no es cobreixen de manera adequada "baixes, les vacances i les jubilacions" causant "demores per aconseguir una cita programada a les consultes d'atenció primària". A banda del sindicat de metges, Intersindical-CSC i CGT ha ampliat la convocatòria de vaga als professionals de la sanitat concertada.

El sindicat de metges denuncia que el deteriorament de la sanitat afecta la qualitat assistencial

Pel que fa als serveis mínims, les urgències funcionaran al 100% durant els cinc dies de vaga, mentre que la plantilla de metges de família i pediatres treballarà al 25% durant les dues primeres jornades i el 33% els altres tres dies. Als serveis de ginecologia i odontologia, hi treballarà cada dia un 25% del personal.

Ensenyament, correus i funció pública demanen revertir les retallades

Pel que fa a les universitats, el SEPC convoca els estudiants a la vaga els dies 28 i 29 de novembre, mentre els professors només en faran dijous, cridats per CGT i COS. Segons el comunicat conjunt emès per ambdós sindicats l'universitari és un "sistema endèmicament infrafinançat, que no acompleix ni de lluny el 6% establert per la LEC". El mateix dia, USTEC i ASPEC, CGT, COS i SEPC també criden a l'aturada dels altres sectors de l'ensenyament públic. El 29 és el dia que concentra més activitat, ja que IAC -CATAC, CGT, COS i Intersindical-CSC mobilitzen els treballadors de la funció pública demanaran el retorn de les pagues extres i la millora de les condicions laborals. En aquest cas, la vaga serà de 2 hores, de les dotze fins a les dues del migdia.

No es respecta el 6% establert per la LEC per al finançament universitari segons CGT i COS

Finalment, la setmana es tanca amb l'aturada de 24 hores de Correus. El dia 30 de novembre, els treballadors reclamaran l'establiment d'un servei postal universal, un increment salarial d'entre el 9 i el 14% per recuperar el salari perdut i la convocatòria de 1.500 noves places. A banda, també exigiran a l'empresa que generi un pla de futur que garanteixi la viabilitat de Correus en els pròxims temps.

Més Informació
Vaga logística pel Black Friday a Zara, Amazon i Carrefour
Vaga de funcionaris per recuperar l'extra
Vaga a Vall Companys contra els falsos autònoms
Avui et destaquem
Comentaris (2)
Antoni Ferret
Déu n'hi do!! Lo que pot passar és que, al ser tants sectors alhora, es doni l'excusa que, tants alhora no es pot atendre. Per altra banda, resulta que la majoria d'aquestes problemes deriva de l'extorsió de 2012.
JordiP
A CatRadio (Terribas) estan comentant la vaga de l'assistència primària. Surten a la llum moltes qüestions al respecte, especialment el deteriorament del sistema sanitari català causat per les retallades. Tanmateix, no he sentit cap comentari relatiu a aquella misteriosa afirmació de De Alfonso a Fernández Díaz en la grabació del complot antiprocés. D'allò no se'n ha sabut res més. Es pot dir impunement una cosa com aquesta sense que la fiscalia actui d'ofici? És que pot restar impun