Les sabates de Guardiola, l'incògnita d'un sou i el nou banc

César González-Bueno, CEO del Banc Sabadell reflexiona sobre els 'macrobancs', la digitalització i els acomiadaments

César González-Bueno, CEO del Banc Sabadell | Europa Press César González-Bueno, CEO del Banc Sabadell | Europa Press

Podríem dir que els bancs sempre s’han trobat en el centre de la polèmica, lluny de ser aliats en l’imaginari col·lectiu se’ls ha vist com als dolents de la pel·lícula, un fet que, en aquesta nova era no sembla passar desapercebut. La recent transformació digital afecta a tots els sectors i la banca no n’és l’excepció. Aquesta nova etapa comporta grans canvis en la presencialitat i la formació, canvis que han portat – en algunes entitats més que en d’altres- a acomiadaments, fusions i tancaments d’oficines. Seguint aquesta mateixa línia, el Círculo Ecuestre presenta a César González-Bueno, CEO del Banc Sabadell, “el primer director general no català del banc”, presenta -entre rialles i aplaudiments- Enrique Lacalle, vicepresident del Círculo Ecuestre.

“És difícil omplir les sabates a Jaume Guardiola”, inicia la conversa González-Bueno. El directiu porta gairebé tres mesos com a director general de l’entitat bancària i s’ha trobat a mig camí d’una transformació imminent: “Una de les primeres coses per les quals vaig apostar va ser descentralitzar les decisions del banc en la mesura del possible per ser més transparents”. Una transparència que el directiu vol transmetre des del Sabadell, però amb cert recel en altres aspectes, com el del seu sou: “Em sembla de mala educació parlar d’això, al cap i a la fi jo no m'he adjudicat el meu”, recorda.

 González-Bueno: “El Sabadell té una mida ideal perquè té una bona mesura, però encara pot seguir creixent”

Així doncs la banca traspassa un moment d’incertesa amb moltes preguntes incòmodes que semblen no tenir resposta. Un dels clars exemples de la polèmica amb els bancs és el nou mantra de la necessitat de tenir macrobancs, un concepte amb el qual González-Bueno no acaba d’estar d’acord: “Hi ha frases que es repeteixen moltes vegades, però això no les fa vertaderes”, explica i afegeix que “el Sabadell té una mida ideal perquè té una bona mesura, però encara pot seguir creixent”. I és que, segons recorda el CEO de l’entitat: “El Sabadell és un banc nacional amb un peu de balanç d’uns 220.000 milions d’euros, i no és poc”.

Un nou model de banc

Tot i això, està clar que els bancs sí que han canviat les seves maneres de fer i no sempre a favor dels seus treballadors, però tal com explica el CEO del Sabadell: “A favor de la transformació digital i del canvi”. D’aquesta manera s’està preparant una nova manera d’entendre els bancs on la presencialitat deixa de tenir sentit, però segons González-Bueno “la personalitat és clau”. Això implica que potser moltes de les gestions que es fan de manera presencial al banc acabin per fer-se en línia – un mètode que ja estem veient en auge -, tot i això aquestes gestions digitals estaran guiades: “Sabem que fer una hipoteca no li agrada a ningú, els banquers seguirem ajudant als nostres clients, però a través de la pantalla”, diu el director general del Sabadell.

González-Bueno: “En general la transformació afecta a tots els sectors"

Aquest nou banc arriba d’imprevist i molt magnificat a causa de la covid, ja que la pandèmia ha demostrat que les coses es poden fer de manera digital i amb molta fluïdesa: “En general la transformació afecta a tots els sectors. D’un dia per l’altre els professionals van passar de treballar a les oficines a treballar des de casa”, recorda González-Bueno.

L’actual sagnia

Està demostrat que aquest nou banc i la digitalització no estan precisament al costat dels treballadors de molts bancs. Les reduccions de plantilles, les fusions i el tancament d’oficines provoquen malestar en els treballadors dels bancs, que veuen perillar els seus llocs de feina. Un argument que González-Bueno lamenta i remarca que “la immensa majoria de la gent ja busca el digital” i per tant, la banca ha de reencaminar-se i reinventar-se per no quedar fora d’aquest nou mercat. Per això, tot i lamentar aquests viratges bruscs, González-Bueno declara que tothom pateix les conseqüències de la transformació: “Estem abocats a aquest infern, però es comparteix aquest dolor amb els accionistes i el suporten la gent que treballa en banca i els clients”.

__relacionada

Les entitats bancàries estan canviant. Si més no, la nova política d’acomiadaments no acaba de quallar entre la societat i sobretot entre els treballadors. Encara que sigui una mesura necessària -segons explica González-Bueno- pot acabar per destruir més llocs de treball dels esperats. En el cas del Sabadell i segons reflexiona el seu CEO: “Ja tenim els deures fets, hem reduït en un 48% les oficines i en un 20% el personal”. Els macrobancs potser no són el futur, però la banca digital s’està apoderant de gran part de la banca tradicional, obligant a les entitats a prendre decisions que tal com recorda González-Bueno: “Aquesta transformació ocorre per culpa d’estímuls externs i no per voluntat de la mateixa banca”.

Més informació
Banc Sabadell negocia la prejubilació de 500 treballadors
El retorn oportú de Nin: la compra del Banc Sabadell d'Andorra
Avui et destaquem
El més llegit