Corporates i startups: connexions que multipliquen

Maria Mora defensa la innovació oberta i les aliances estratègiques per lluitar contra la covid-19

Les startups necessiten més aliances. | iStock Les startups necessiten més aliances. | iStock

L’aparició de la covid-19 a Catalunya, ha derivat en més de 90.000 expedients que afecten unes 700.000 persones i la xifra va sumant. La gran majoria dels afectats són del sector serveis. Davant de circumstàncies excepcionals,  repensar noves formes de fer on la creativitat i la innovació siguin al centre, han de sorgir amb més força que mai.

Més info: El millor de tots nosaltres

Catalunya té una economia molt diversificada. Un conjunt de grans empreses amb fort component industrial, un gruix molt important de pimes, un ecosistema de startups en creixement i molts proveïdors de coneixement (centres tecnològics, centres de recerca, grans infraestructures, universitats..).

"La connexió entre la tradició industrial i l'atracció de tecnologia esdevé ara una prioritat a treballar de forma immediata" 

Aquesta tradició industrial s’ha vist ressentida els últims anys i cal replantejar-se la Catalunya industrial que volem. Un sector potent que s’ha de reconvertir amb noves polítiques actives que ajudin a reinventar el sector mobilitat, agroalimentari, distribució, químic i salut per citar alguns. Aprofitem Barcelona que és un gran pol d’atracció de tecnologia ja que la connexió amb aquests dos mons esdevé ara una prioritat a treballar de forma immediata, per tal de fer créixer empreses d’alt valor afegit.

Barcelona ha fet un esforç gegant per escalar posicions en la lliga dels hubs tecnològics. Les xifres les coneixem tots: proclamada els últims anys en el top 5 dels hubs europeus per volum d’startups, per capacitat d’atraure inversió, per ciutat on els emprenedors vindrien a establir la seva empresa... No oblidem que el mateix Financial Times ens situava com la 1a regió del sud d’Europa per invertir. Ara més que mai no podem deixar que la covid-19 enterri tants anys de bona feina. Catalunya és un país d’emprenedors. Sempre ho ha estat. Ho va ser en època dels nostres avis i ho segueix sent ara amb projectes tecnològics de primer nivell.

Reinventem-nos tots plegats. Impulsem la innovació oberta. Les grans empreses tenen la trajectòria i l’experiència que les ha consolidat líders en els seus mercats. Les startups poden facilitar accés a nous productes, serveis i tecnologies. Accés a innovació amb tecnologia puntera. Opcions a diversificar el negoci. Ajuntem-los. Sumem esforços. Aprenem. Hi ha opcions per sortir junts d’aquest període. Un exemple clar és la necessitat de pivotar cap a tecnologies vinculades a la indústria 4.0. I totes aquestes connexions si faciliten accés a innovació tecnològica també poden propiciar accés a deduccions fiscals. Tanquem el cercle, la inversió té recompensa.

"Reinventem-nos tots plegats. Impulsem la innovació oberta... Tanquem el cercle, la inversió té recompensa"

També obrim una escletxa d’esperança a noves generacions que ho tindran complicat per sortir de la crisi. Amb augment de l’atur i la caiguda del consum, les contractacions quedaran limitades a curt termini. Hem de possibilitar que els nous projectes emprenedors tinguin sortida. Per tant propiciem aquestes sinergies entre corporates i startups. Possibilitem que trobin el seu nínxol. És ara o mai. Una oportunitat per reinventar-nos i potenciar que el nostre hub sigui escalant posicions a nivell europeu. Ens mancaven casos d’èxit en corporate venturing. Fem-ho possible. Reiniciem l’economia amb noves formes de fer.

A Foment vam apostar fa uns anys pel Programa Foment Up, aliances estratègiques entre corporacions i startups. Vam implicar grans actors de l’ecosistema, inclosos Barcelona Tech City com a associació que representa l’ecosistema digital, RCD el despatx d’advocats millor valorat per les startups i Acció, com agència que impulsa la competitivitat del sector empresarial català.

Considerem que el departament d’Empresa i Coneixement té un paper fonamental. Acció reconeix la singularitat de les startups a través de la seva àrea d’Startup Catalonia. La direcció general d’Indústria té el coneixement del sector. Analitzem com podem reforçar vies ja existents com l’assessorament i el mentoratge i valorem la coinversió amb corporates com a via per donar liquiditat a aquests projectes. El win-win de les tres parts és molt clar. Són connexions que multipliquen.

"Possibilitem que empreses, startups i administració es trobin. Contactem. Explorem"

Les AAPP, cadascuna des del seu nivell poden aportar molt per seguir fent funcionar la màquina. A nivell estatal Enisa i CDTI han estat vitals en el creixement de nous projectes innovadors. Com veieu hi ha espai per a tots.

Possibilitem que empreses, startups i administració es trobin. Contactem. Explorem. Donem-nos una oportunitat per seguir creixent junts. Les empreses sempre han col·laborat per fer negoci. Això ara té més sentit que mai.

Més informació
Casasnovas: "Punteria: matar el bitxo, sense que matem l’economia"
Dia 33: Les startups ens pregunten què volem ser de grans
Avui et destaquem
El més llegit