De lectores a emprenedores

El món editorial és un entorn absolutament woman-friendly però les dones no accedeixen a càrrecs directius i es llancen a crear els seus propis projectes empresarials

Les dones representen avui en dia un 50% de la població activa, un 60% dels estudiants universitaris i un 80% de les persones que prenen decisions de compra. Però quan es tracta d'ocupar càrrecs directius, el percentatge es redueix al 15%. En el món editorial, en plena ebullició preparant una nova cita de Sant Jordi, aquest fet encara és més trist si tenim en compte que es tracta d'un sector absolutament woman-friendly. Així el defineixen les participants d'una trobada sobre innovació liderada per dones en el món del llibre celebrada en el marc del festival Kosmopolis.

Moderades per Joana Sánchez, presidenta d'Íncipy i Inesdi; parlen Lauren Romeo, de Tekstum Solutions, empresa especialitzada en Big Data per al món editorial, Maribel Riaza, especialista en innovació en biblioteques, Anna Ascolies, de The Spanish Bookstage, i l'editora d'Ara Llibres, Mireia Lite. La majoria d'elles representen un perfil d'emprenedora molt típic en el món editorial: el de les dones que, després de treballar per grans empreses del sector i topar amb el sostre de vidre, han saltat a la piscina de l'emprenedoria per muntar els seus propis projectes de manera independent.

Obligades a emprendre
"Les dones hem de sortir de les grans empreses i posar-nos a emprendre soles, perquè a les organitzacions sovint no et deixen", constata Maribel Riaza, especialista en innovació en el món de les biblioteques.

Anna Ascolies, que ha impulsat The Spanish Bookstage, un portal que permet conèixer l'estat dels drets d'autor en temps real, creu que "en l'entorn editorial es veu amb bons ulls que les dones impulsin els seus projectes" i que la societat valora les iniciatives independents i liderades per dones.

Un aclaparador 80% d'homes als càrrecs directius posa de manifest el camí que encara queda per recórrer per assolir la plena igualtat de la dona, també en el món editorial. Per l'editora d'Ara Llibres, Mireia Lite, el problema està en què les empreses no van a buscar els seus directius en el mateix entorn de la filologia i les humanitats sinó a les escoles de negocis, copades pels homes. Per això creu també que cal cercar nous models de lideratge.

Més dades: un 80% dels estudiants de filologies i humanitats són dones, i aquests estudis són els que donen peu a treballar al món del llibre. Un sector, per tant, dominat per la presència femenina tant pel que fa a editores com autores. I dominat, també, per les lectores, ja que les dones han estat tradicionalment les grans consumidores dels llibres. No deixa de ser paradoxal, apunten les expertes, que al final, les decisions sobre el que llegeixen les dones les prenguin, en gran part, els homes.

Les dones reivindiquen la seva importància en el sector editorial. JV


Més autocrítiques i autoexigents
Segons Lauren Romeo, especialista en Big Data, un altre problema és que les dones són molt més autocrítiques i que a l'hora de vendre els seus mèrits i habilitats no les destaquen tant com els homes. De la mateixa manera que Mireia Lite, que creu que "els homes no tenen problemes per opinar de tot i acceptar qualsevol càrrec. Les dones ens hem de treure els complexes de sobre".

Per sort, afegeix Joana Sánchez, les xarxes socials "ens han donat veu, les dones podem opinar i fer-nos sentir". En aquest sentit, Sánchez es mostra totalment partidària d'establir quotes de presència femenina en consells d'administració i altres àmbits.

La presidenta d'Íncipy i Inesdi també és optimista sobre el futur de la dona en el sentit que els negocis s'estan orientant cada vegada més a l'ajuda de les persones, i tenen més a veure amb la transparència, la cooperació i la cocreació, àmbits on les dones poden destacar.
Avui et destaquem
El més llegit