De treball final de carrera a empresa

Softonic, Patatabrava, Ruralmind i Sila Games són alguns dels exemples que han construït un pont d'emprenedoria entre l'aula i el negoci

Els treballs de final de carrera són sempre un punt i final. A vegades, però, també són un punt de partida. Any rere any, un bon grapat d'estudiants de diverses escoles de negoci i universitats decideixen fer un pas endavant, cordar-se el cinturó i apostar per convertir el seu projecte teòric en la seva empresa. És un salt cap a l'emprenedoria.

Sila Games
"L'empresa va acabar passant per sobre del treball final"

Fa només nou mesos naixia Sila Games, l'empresa sorgida d'un treball final de carrera de Francisco Mosquera, una plataforma de videojocs online, "un Spotify de videojocs", com resumeix el seu creador.

Sila Games es va començar a gestar fa un any i mig amb un projecte final de carrera que Mosquera va anar redefinint a mesura que s'anava desenvolupant fins a esdevenir la plataforma actual que va sortir a la llum el passat diumenge 22 de setembre.

Francisco Mosquera explica com la idea d'una empresa es va acabar menjant el projecte: "A mesura que desenvolupava el projecte final de carrera, vaig anar descobrint un buit de mercat. Ho vaig parlar amb els companys –ara mateix són quatre programadors d'Enginyeria Multimedia de La Salle Campus Barcelona (URL), juntament amb una companya business manager i un dissenyador i community manager– i vam decidir saltar al món empresarial ja que el projecte quedava massa gran pel treball final de carrera, l'empresa va acabar passant per sobre".

Sila Games ja ha completat una primera etapa de finançament inicial gràcies a una campanya de crowfunding (3.000 euros) i ara cerquen figures de business angels per encarar una ambiciosa etapa de màrqueting i publicitat arreu d'Europa. Mosquera agraeix "el suport rebut per part de l'escola de negocis La Salle", que els va portar a diferents esdeveniments de creació i promoció de noves empreses, així com concursos que els van ajudar a fer els primers passos de Sila Games.

Ruralmind
"El salt a l'empresa és molt diferent a la teoria formativa"

Ja té un any de vida Ruralmind, l'agrupador de turisme rural i activitats d'aventura ideat per Carles Royo i Clara Sellarès, dos exestudiants d'Administració i Direcció d'Empreses de l'escola de negocis Esade.

Com en el cas de Sila Games, la constitució de l'empresa es va acabar precipitant passant per davant de la conclusió del propi treball final de carrera en què estava basat. "Vaig deixar la feina a una gestoria i vaig aparcar la part teòrica del propi treball per entomar el projecte pràctic, dissenyar el business plan i constituir finalment l'empresa l'abril de 2012", ja que segons ell mateix conclou, "arriba un moment en què has de prendre una decisió: o deixar-ho o dedicar-t'hi per complet".

Royo lamenta la poca ajuda institucional que han rebut per impulsar el projecte: "Hem hagut d'aprendre nosaltres sols sobre la marxa més enllà de l'assessorament que ens va proporcionar Barcelona Activa". En aquest sentit, posa èmfasi en les diferències entre la teoria i la pràctica: "Estem molt ben formats, però hem vist que després la majoria de coses no et serveixen. El salt a l'empresa és molt diferent a la teoria formativa. El dia a dia de l'empresa és un món distint que si no aprens et pots endur una bona patacada".

Ruralmind compleix el seu primer aniversari amb perspectives de creixement. Després d'acollir més de 1.000 clients i facturar el just per cobrir costos, l'agrupador de turisme rural obre portes a partir d'ara a "buscar enllaços amb altres companyies per créixer en producció i capital humà".

Patatabrava
"Al principi era simple oci i no se'ns passava pel cap convertir-ho en empresa"

Des del món universitari i pel món universitari va aparèixer Patatabrava, la xarxa social que s'ha endinsat a totes les facultats de l'Estat espanyol. Tres estudiants de la Facultat de Comunicació de la UAB la van dissenyar l'any 2002 més com a divertiment que projecte amb cap objectiu concret: "Al principi era simple oci i no se'ns passava pel cap convertir-ho en una empresa", exposa un dels seus fundadors, Andreu Caritg.

La idea, però, va reeixir, es va fer gran i l'any 2006 va plantejar el següent dilema: "O abandonem perquè ens supera o ho professionalitzem i ens hi dediquem de ple". Dos dels tres socis inicials van fer all-in pel projecte i a dia d'avui Patatabrava SL s'ha convertit en una empresa consolidada amb presència a tota Espanya –500.000 usuaris–, set treballadors i una facturació anual estabilitzada al voltant dels 250.000 euros anuals.

Andreu Caritg explica que no van tenir excessives dificultats per desenvolupar l'empresa: "No vam tenir grans problemes, la base del projecte ja estava consolidada, el més complicat va ser la vessant comercial, però vam anar aprenenent sobre la pràctica".

Tot i cultivar-se a l'entorn de la UAB, les sinergies amb altres noves empreses sorgides de la Universitat Autònoma no ha estat fàcil ja que "el 80% de les noves companyies que neixen a la UAB són empreses de biotecnologia", diu Caritg. En parlar d'ajudes, el fundador de Patatabrava també lamenta que "l'entorn emprenedor de Catalunya no sigui tant prolífic com el d'Estats Units, el procés per demanar ajuda i assistència es fa molt farragós. Som una xarxa social universitària però aquí no crec haguéssim pogut brotar com Facebook".

Softonic
"Les idees no són tan importants, l'èxit ve per l'execució"

Però si hi ha una projecte final de carrera convertit en èxit empresarial per antonomàsia és Softonic, l'empresa de descàrregues de programes informàtics que el barceloní Tomás Diago va crear l'any 1997. Una dècada i mitja després, l'èxit del projecte universitari de Diago arriba a 100 milions d'usuaris i 52 milions de facturació l'any passat.

Malgra tot, a Diago no li agrada posar pels núvols la seva exitosa idea: "Les idees no són tan importants, l'èxit ve per l'execució, la passió i la tenacitat", com va defensar el fundador de Softonic en una entrevista a l'ABC.

Idees de dibuixen treballs finals de carrera. Treballs finals de carrera que es converteixen en noves empreses i tiren endavant.
Avui et destaquem
El més llegit