Dinbeat, del veterinari a l’hospital

En plena pandèmia, la startup ha adaptat el monitoratge de mascotes als humans gràcies a l'interés de l'Hospital Germans Trias i Pujol i Metges sense Fronteres

Talia Bonmatí, de Dinbeat  | Cedida Talia Bonmatí, de Dinbeat | Cedida

La història de Dinbeat és una història d’adaptació. La startup incubada a Barcelona Activa i membre de la xarxa de Netmentora neix per la passió dels seus creadors per les mascotes. Passió que els va dur a estudiar el mercat per veure quina mena de tecnologia podria ser més adient en el camp del benestar animal. És així com han desenvolupat un dispositiu de telemedicina per a animals, el qual, arran de la pandèmia, han adaptat per la monitoratge de pacients humans arran de la crisi sanitària que ha provocat la Covid-19.

Talia Bonmatí, Francisco Gil i David Arranz van unir les seves ganes de començar un nou projecte que convergís tecnologia i el seu amor pels animals. Per fer tal cosa van constituir Dinbeat l’any 2016 i durant tres anys es van dedicar a investigar com construir la millor versió possible d’un monitor de constants vitals per animals. Després d’entrevistes, proves, fracassos i triomfs van desenvolupar el Dinbeat UNO, un arnès que permet fer el seguiment constant de l’estat de l’animal mentre aquest està ingressat.

“Es tracta d’un producte adreçat a millor el treball dels veterinaris, els quals fins ara quan intervenien un animal no tenien manera de saber com estava si no ho comprovaven manualment”, explica Bonmatí. Pot semblar que comprovar manualment l’estat d’una mascota ingressada no és un problema tan gros, pot sembla una molèstia menor, desavantatges de l’ofici. No ho són. El fet de comprovar manualment l’estat de l’animal i no poder controlar-lo telemàticament implica que si aquest té una crisi, no ho sabrem fins no ens hi apropem, i potser ja serà massa tard. L’arnès de Dinbeat permet el control a distància i sense cables per mig.

El que és bo pel rusc és bo per l’abella

“Ens va sorprendre moltíssim que aquesta tecnologia no estiguis desenvolupada per a persones. Donàvem per suposat que en medicina humana hi hauria productes com el nostre, fins i tot més avançats”, reconeix la cofundadora. Tot l’equip de Dinbeat es van quedar molt sorprès quan els van contactar des de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, i Metges sense Fronteres per explorar si la seva tecnologia es podria traslladar a la medicina humana. Les dues institucions van conèixer el producte gràcies a la participació de la startup en el programa IQS Tech Factory.

Després de la sorpresa inicial es van posar mans a l’obra ràpidament. “Sabien que el nostre dispositiu es podia adaptar als humans perquè mentre el desenvolupàvem el provàvem amb nosaltres mateixos”, explica Bonmatí. De manera que treballaven sobre la certesa que se’n sortirien, però amb la dificultat de trobar-se immersos en mig d’una pandèmia.

Prova de l'arnès de Dinbeat | Cedida

Prova de l'arnès de Dinbeat | Cedida 


Dinbeat Life és el resultat de l’adaptació a contrarellotge de la tecnologia que la startup va fer per animals. “Amb Dinbeat Life pots monitorar els pacients a distància, no només dins de l’hospital sinó també des de casa seva. Tens dades a temps real de molts pacients sense saturar l’hospital i això permet prendre decisions amb més rapidesa i informació”, conclou la cofundadora.

El dispositiu de l’empresa per a persones encara no el podem trobar als hospitals, ja que està en procés de validació. Tot i així han fet proves juntament amb els professionals de Can Ruti i els resultats els valoren com positius i esperançadors.

L’herència de l’antiga normalitat

Si bé aquest nou projecte absorbeix i motiva la startup a seguir pel camí de la medicina humana això no els fa oblidar l’objectiu principal amb què van fundar la seva empresa: el benestar animal. Per assolir aquest objectiu segueixen dedicant-se a fons a millorar i ampliar les aplicacions del seu sistema de telemedicina per a mascotes.

Més info: Protofy i la màgia de convertir eixugaparabrises en respiradors salvavides

“Actualment estem treballant per adaptar-ho a altres animals més enllà de gats i gossos, en especials cavalls, on tenim molta demanda”, explica l’emprenedora. Entrar en el món equí no és el seu únic pla de futur en el camp del benestar animal. “Volem seguir desenvolupant sistemes de monitoratge professional com càmeres, abeuradors que registrin quant menja l’animal. En definitiva, volem fer un 360º en la recol·lecció de dades tant a la clínica com a casa”, conclou Talia Bonmatí.

Més informació
La Thermomix de les mascotes
Avui et destaquem
El més llegit