Emprenedors espacials

Zero2Infinity, CATUAV i Wikiloc demostren que la tecnologia espacial no està tan lluny i que també pot contribuir a l'emprenedoria

Catalunya té experiència i coneixement en el sector espacial, un àmbit que ofereix possibilitats d'aplicar la seva sofisticada tecnologia a diferents àrees, també de la vida quotidiana. Així ho han demostrat els diversos casos presents en el marc del BLE&Space, un dels esdeveniments organitzats per Barcelona Loves Enterpreneurs. Zero2Infinity, CATUAV i Wikiloc aprofiten la tecnologia espacial en diferents àmbits com el turisme o l'urbanisme.

Zero2Infinity, un viatge espacial
"De petit tenia l'expectativa que en el futur viatjar a l'espai seria una cosa quotidiana, però ara gairebé és més inaccessible que aleshores", explica José Mariano López Urdiales, fundador i CEO de Zero2Infinity. Fill d'un astrofísic, des de sempre ha conviscut amb el món dels astronautes, i ha treballat a l'Agència Espacial Europea.

"Volem que molta gent pugui experimentar les sensacions que han experimentat només un centenar de persones, la de veure un cel negre tot i tenir el Sol cada cop més a prop, i contemplar el blau del planeta", explica López Urdiales.

Per fer-ho, han trobat una alternativa als coets i les naus espacials: els globus. "Poden pujar tan amunt com vulguis, i es veu gairebé el mateix a 40 quilòmetres del terra que a 40.000", assegura.

Així doncs, Zero2Infinity planteja que un globus elevi una càpsula amb els tripulants pràcticament fins al límit de l'atmosfera, i que s'hi estigui unes dues hores contemplant les vistes. Després la càpsula baixa amb paracaigudes. Una bona opció per viatjar de forma més tranquil·la i econòmica que amb un coet.

CATUAV, els drones catalans
"Des que Amazon va dir que repartiria llibres amb drones, aquesta tecnologia està molt de moda", adverteix Jordi Santacana, de CATUAV. "Sempre sentíem a parlar de drones relacionat en el sector militar; però té el seu desenvolupament en el sector civil com moltes altres tecnologies punteres que s'han desenvolupat a l'exèrcit", assegura.

A CATUAV fabriquen els seus propis avions sense pilot, els incorporen tot tipus de càmeres fotogràfiques i processen les imatges amb diversos usos. "Venem les imatges i la informació als clients, però no la tecnologia que encara és molt complicada de fer servir", aclareix Santacana. Al tenir tecnologia pròpia, afirma, "dominem la cadena de valor i podem fer solucions a mida pels nostres clients".

"És un avió sense pilot, amb un GPS sofisticat, un pilot automàtic i telemetria per tenir dades en directe. Tot es controla des d'una cabina equivalent a un simulador de vol", detalla el responsable de CATUAV. Aquests aparells poden tenir diferents formes, segons on es pretenguin fer volar.

"Fem fotografies verticals cap a terra, amb un cert solapament entre elles que permet identificar punts repetits i generar una imatge que és una fusió de totes", diu Santacana. El resultat és que cada píxel és a les seves coordenades exactes, i les imatges que obtenen són útils en diversos camps.

Des d'urbanisme per planificar o controlar irregularitats, passant per l'agricultura de precisió, els estudis d'eficiència energètica, els projectes mediambientals o l'avaluació de situacions d'emergència. Aquestes només són algunes de les aplicacions d'una tecnologia que "no és de ciència ficció, són coses reals que afecten les nostres vides", conclou.

Wikiloc, la ruta col·laborativa
Més de dos milions de rutes introduïdes per un milió d'usuaris registrats. 22 idiomes i unes 60 activitats diferents. Aquestes són algunes de les xifres que presenta Wikiloc. La nostra activitat és a la terra, però utilitzem la gran oportunitat que suposa la xarxa de satèl·lits gratuïta", explica Montserrat Jordi, COO de l'empresa.

Wikiloc és una plataforma per web i mòbil per compartir itineraris d'arreu del món. Un projecte que "va començar per una necessitat". Els aficionats a la muntanya i a la bicicleta sovint no poden saber per quin camí havia passat altra gent i si seria segura la ruta.

Wikiloc, juntament amb el GPS que va gravant per on vas, crea una ruta per compartir-la amb la resta d'usuaris. "Es crea una fitxa de la ruta que es posiciona automàticament als mapes, s'hi poden sumar punts d'interès, fotos o comentaris", afegeix.

Gràcies a la utilització creixent del GPS al mòbil, Wikiloc ha rebut una empenta important, com quan Google Earth els va contactar per poder oferir les seves rutes a l'aplicació. "La nostra filosofia és la del win-win, compartir perquè tothom hi surti guanyant", afirma Montserrat Jordi.

Avui et destaquem
El més llegit