Goldemar, or per purificar l'aire

L'empresa ha posat Barcelona al mapa del sector i vol esdevenir "una gran multinacional catalana

"Podem transformar molècules contaminants en altres que no ho són mitjançant partícules d'or i ho apliquem a la defensa, automoció, submarinisme, electrodomèstics, etc." explica Ernest Mendoza, fundador i CEO de Goldemar. Mendoza i el seu equip han desenvolupat un material en forma de pols que fa servir nanopartícules d'or per purificar l'aire, segons diu, "és com el principi actiu d'un medicament i es pot presentar en pastilles, teixits o diferents materials depenent del mercat".

Goldemar Solutions és una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) especialitzada en el desenvolupament de materials avançats per a aplicacions en l'àmbit de la purificació de l'aire i de l'eliminació d'emissions contaminants. L'empresa se centra en el desenvolupament de materials per al control d'emissions i altres aplicacions de tecnologia neta a través de la combinació de les habilitats científiques en els camps de la química, la nanotecnologia, la catàlisi i l'enginyeria química.

En màscares de gas, aire condicionat i a Mart
Goldemar treballa amb empreses de diversos sectors i les aplicacions del seu producte són ben diferents. Entre els clients d'aquesta star-up, per exemple, s'hi troba una empresa que fa productes de submarinisme: "El monòxid de carboni asfixia, en els sistemes de submarinisme el monòxid de carboni és un problema i volen presentar un producte que solucioni aquest tema", explica Mendoza.

Però també treballen amb submarins, militars, electrodomèstics o el sector espacial: "Estarem presents en la nova generació de submarins, en ventiladors per netejar l'aire i treure contaminants, en màscares de gas per millorar les que hi ha avui en dia i en l'Estació espacial internacional o l'expedició a Mart", diu Mendoza.

El sector de la neteja de l'aire
Tots els clients d'aquesta empresa són estrangers. El client principal és Estats Units, i segons apunta Mendoza, "tenen una molt bona acceptació del producte".

A Europa és un producte que s'està fent servir en àmbits molt concrets i determinats, defensa o espai, però l'empresari vaticina que es produirà un canvi en els propers anys. Segons explica, França aprovarà una llei per controlar la contaminació en espais públics, "el que respirem afecta sobre la nostra salut i no hi ha cap llei que ho reguli", així que, per Mendoza, "és un camp que tindrà futur en altres països i camps com la protecció de persones, bombers, situacions d'emergència, automoció, etc".

El sector dels electrodomèstics també s'ha interessat per Goldemar: "Ens estan avaluant de cara a fer electrodomèstics que netegin l'aire de l'interior de les cases, cosa que ara està molt estesa sobretot al mercat asiàtic", indica Mendoza.

El científic empresari
Mendoza bromeja dient que "abans era científic, ara sóc empresari". Aquest emprenedor ha acabat un curs de direcció d'empreses a IESE, però abans d'arribar a tenir la seva pròpia empresa, va estudiar física i va doctorar-se al CSIC de l'UAB. Després va realitzar un Postdoc a Anglaterra amb la beca Nanotec i va tornar al Institut català de Nanotecnologia amb un contracte Ramon i Cajal a realitzar un postdoc. Va ser en aquest centre en què li va sortir l'oportunitat de realitzar una investigació amb clústers d'or. Quan van acabar la investigació i veient-ne les possibles aplicacions, el 2013, va ser quan va decidir emprendre.

El científic reconeix que "no hi seriem si no hagués estat al programa EcoEmprenedorXXI, vam participar en la primera edició i el vam guanyar 20.000 euros, formació, contacte amb capital risc, visibilitat". Aquest programa de creació i d'acceleració d'empreses en l'àmbit de les tecnologies netes que promou Barcelona Activa i La Caixa va permetre al jove investigador aconseguir la formació necessària per posar en marxa el primer projecte empresarial.

Mendoza lamenta que com a científic normalment no es té contacte amb l'empresa privada: "Els científics ara tenen potser més visió emprenedora, això està bé que hagi canviat. S'ha d'aprendre a navegar per les dues bandes, és molt divertit", per aquest motiu, afegeix que "hi ha coses que un científic no pot fer i coses que un empresari no pot fer, el mig és molt interessant".

Actualment 7 persones conformen Goldemar, un equip multidisciplinari format per químics, enginyers químics i físics amb experiència en nanotecnologia, catàlisi, ciència dels materials i processos químics. A més l'empresa forma joves a través de programes de col·laboració amb Universitats.

Una gran multinacional catalana
L'empresa es troba en plena cerca de rondes d'inversió i a punt de tancar un parell de contractes importants. Mendoza lamenta que a "Catalunya es vol tenir resultats a curs i la tecnologia té un recorregut a llarg", per això trobar inversors costa. Segons el científic, "a Catalunya hi ha un problema de finançament de les empreses, si volem tenir empreses de tecnologia, que són les que donen diners, hem de tenir accés a finançament, perquè això no passa d'un dia per l'altre, malauradament.

Goldemar espera tenir presencia a Estats Units i potser muntar una delegació, tot i que, en funció de com vagin les coses, "potser optarem per una joint-venture amb una empresa d'allà". Mendoza té clar per on passa el futur de Goldemar: "Amb aquesta empresa hem posat Barcelona al mapa del sector, volem convertir-nos en una gran multinacional catalana".
Avui et destaquem
El més llegit