La motxilla Transformer dels nòmades ciclistes

La startup IXBAB és el resultat de la vocació de Joel Jansà d'emprendre i de crear invents nous que donin solució a problemes quotidians

Viatjant pel món, Joel Jansà va idear una nova motxilla per als ciclistes Viatjant pel món, Joel Jansà va idear una nova motxilla per als ciclistes

Una motxilla divisible en dues alforges per a la bicicleta que, a més a més, pot incloure una placa solar, una bateria externa i un GPS amb un xip de localització per si la perds. Sembla la motxilla de l'Inspector Gadget però en realitat és el primer invent de l'emprenedor Joel Jansà qui, després de vuit anys viatjant arreu del món, va tornar a Barcelona amb les ganes de fer productes que donessin solució a problemes quotidians. “Al llarg del viatge, quan tenia un problema, pensava què es podria inventar per solucionar-lo. I sempre em deia que quan tingués el moment per parar, em dedicaria a crear aquell producte”, explica.

IXBAB és el resultat d’aquesta il·lusió de petit de ser inventor de Jansà. “Bàsicament la idea de la meva empresa és la creació d’una sèrie d’invents que donin resposta a necessitats del dia a dia, de coses quotidianes”, explica. Una idea que se li va ocórrer després d'un llarg viatge per Amèrica, en el qual es va haver d'enfrontar a situacions complicades que, segons l'emprenedor, podria resoldre fàcilment si disposés d'algun objecte que encara no existeix. 

Motxilles adaptables a qualsevol situació

La motxilla d'IXBAB és una bossa de viatge gran que se separa en dues petites per posar al darrere de la bicicleta. “Aquesta idea em va sorgir al Brasil, on em vaig trobar que havia d’adaptar les motxilles que tenia a la bicicleta. I a partir d’aquí va venir la idea de crear un producte que donés solució a aquest problema”, recorda. A part de la bossa, la startup també oferirà la possibilitat d’afegir-li ítems per fer-la més personalitzada. De moment, contemplen una placa solar, una bateria externa, un GPS amb un xip de localització per si perds la motxilla, un accessori per adaptar-la també al davant de la bicicleta i la possibilitat de gravar el nom de la persona o una frase a la tela.  

Jansà: "Quan estava viatjant, sempre em deia que quan tingués un moment em dedicaria a crear el producte que em solucionés el problema"

Jansà s’encarrega del disseny de les motxilles i externalitza tota la part de producció a una empresa que es dedica a la fabricació, a buscar els materials i els distribuïdors. A més, el seu projecte també vol tenir vocació social i és per això que vol col·laborar amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire) per tal que persones que han estat a la presó pugui reinserir-se al mercat laboral fent tota la part de costura de la motxilla.

L’emprenedor ultima ara els darrers detalls del prototip de la motxilla per llançar una primera campanya de crowdfunding, a través de la qual vendrà les primeres unitats amb un descompte d’entre un 20% i un 30%. “D’aquesta manera pots veure com està responent la teva producció a la demanda i tenir el primer feedback dels clients”, assenyala. 

Un cop finalitzat el crowdfunding, Jansà preveu comercialitzar les seves motxilles a través de la seva pàgina web i de botigues amb diversos punts de venda físics.

Joel Jansà, fundador de IXBAB
Joel Jansà, fundador d'IXBAB, amb la seva motxilla | Cedida

 

Que no s’acabin mai les bones idees

Joel Jansà és físic de formació però el fet d’estar tants anys viatjant i donant voltes pel món “fa que t’acabis enfrontant a molts reptes i durant aquest temps fins i tot he acabat ajudant a gent a fer patrons de roba”, recorda. Per a aquest emprenedor, “a la vida, si tens ganes, pots aprendre a fer moltes coses”. És per això que va aprendre a fer disseny 3D amb programes d’ordinador per tal de dissenyar les seves motxilles.

La il·lusió emprenedora de Jansà no acaba mai i és per això que ja té altres invents en ment. “La meva intenció és llançar un nou producte cada sis mesos”, apunta. Tot i que ara està molt centrat en el llançament de la motxilla, ja té quatre nous productes en el seu cap preparats per fer realitat en qualsevol moment. “Aquests nous productes potser no tenen res a veure amb el món de l’esport, l’aventura o la bicicleta, no em vull estancar en cap àrea en concret, sinó que vull donar solució a qualsevol problema quotidià que tingui la gent”, assenyala.

Més informació
Oh! Bike: la bicicleta biònica feta a Barcelona
Wado, vambes 'vintage' que planten arbres
Indianes, sabates reciclades amb brossa del mar
Avui et destaquem
El més llegit