Kiversal, la connectivitat a la clínica

La startup, incubada a Barcelona Activa, presenta el primer audiòmetre amb connexió a Internet

"Busquem tecnologies i coneixements que ens permetin innovar en la cura de la salut de les persones. Llavors dissenyem i fabriquem dispositius mèdics amb connectivitat a Internet", així ho explica Jose M. Plana, cofundador de Kiversal, una startup dedicada a dur la Internet de les coses (IoT) a les clíniques i serveis de prevenció de riscos.

Aparells connectats per millorar l'atenció
Aquesta startup ofereix solucions innovadores basades en dispositius mèdics amb connectivitat a Internet que a més facilitin el subministrament i la integració de les dades en els sistemes d'informació de clíniques o serveis de prevenció de riscos laborals.

El seu primer projecte és un audiòmetre digital amb el qual aporten una connectivitat que "els equips actuals no tenen", mentre milloren l'automatització, temps de procés i fer que els diagnòstics siguin més eficients. Audixy 10, així s'anomena el giny, pot carregar o transferir informació mèdica als sistemes d'informació dels centres sanitaris.

Els clients potencials de Kiversal són clíniques o serveis de prevenció de riscos laborals que fan servir les audiometries per controlar la capacitat auditiva de les persones. Aquestes clíniques trobaran en Audixy 10 un equip autònom que permet fer audiometries i que pot automatitzar la càrrega de dades, executar una prova automàticament i exportar les dades al sistema d'informació amb la resta de dispositius amb què es connecti -via Wi-Fi, Bluetooth o Ethernet. Actualment aquests procediments són manuals i no hi ha un "estàndard i per això és difícil connectar els aparells amb els sistemes d'informació dels centres", explica Plana. El sistema operatiu intern a Audixy 10 ja treballa tots els protocols d'internet i acabarà esdevenint una plataforma per a altres productes.

IoT-MD
Però això només és el principi, Plana planeja expandir el negoci amb nous productes innovadors investigant en camps com l'asma, malaltia pulmonar obstructiva crònica, síndrome d'apnea obstructiva del son, malalties relacionades amb l'edat i amb el treball. L'IoT té molt de camp per còrrer en el món de la salut i la medicina.

Els dispositius IoT es poden utilitzar per activar els sistemes de vigilància de la salut i de notificació d'emergència remots. Aquests dispositius de vigilància de la salut poden variar des de la pressió arterial i monitors de ritme cardíac als dispositius avançats capaços de monitorar els implants especialitzats, com els marcapassos o audiòfons avançats. Sensors especialitzats també poden estar equipats dins dels espais de vida per controlar la salut i el benestar general de les persones grans, garantint al mateix temps que s'està administrant el tractament adequat, per exemple.

Un emprenedor en sèrie
La idea va néixer al gener del 2015. Plana treballava de CTO des de feia més d'un any a la startup Devicare, però va decidir emprendre pel seu compte. Aquest enginyer superior en telecomunicacions, màster en telemàtica i executive MBA per Eada té una experiència de més de 17 anys al sector de l'electromedicina, cosa que el va encoratjar a "llençar-me a la piscina i muntar el meu propi projecte", explica Plana. Juntament amb una companya de màster van iniciar la constitució de l'empresa el mes de gener d'enguany. Així, Kiversal va entrar a la incubadora de Glòries de Barcelona Activa al mes de març després d'haver presentat el pla de negoci.

De moment hi ha tres persones implicades a Kiversial però Plana ja busca ampliar l'equip: "Treballem amb col·laboradors externs, cerquem un programador i un comercial", apunta. Alhora, des de la incubadora treballen en el desenvolupament i perfeccionament d'Audixy 10, contactant amb clients i preparant una prova pilot amb un servei de prevenció. Així mateix, l'equip està pendent de la certificació del producte per poder vendre'l.

Certificació i facturació
Després de la demostració de les característiques de connectivitat que realitzaran amb una mútua i acabar d'afinar les necessitats que tenen els serveis de prevenció, el següent pas serà aconseguir la llicència de fabricant de producte mèdic, "que és un requisit per llei, així com el marcatge de producte mèdic de cara al desembre" i començar a vendre. Les previsions de Plana són optimistes: "Tenim previst vendre uns 150 equips el primer trimestre del 2017 i facturar uns 210.000 euros".
Avui et destaquem
El més llegit