La startup dissenya coets de 20 metres de llargada | iStock
La startup dissenya coets de 20 metres de llargada | iStock

Pangea Aerospace, la startup catalana que envia coets a l’espai

L’empresa dissenya un nou tipus de naus reutilitzables per enviar microsatèlits fora de la Terra

Imagina que un avió que viatja de Barcelona a Nova York, quan arriba a la ciutat nord-americana, el llancen a la brossa o el cremen. I per tornar se n’ha de comprar un altre. Amb aquest curiós exemple bromeja Adrià Argemí, CEO de Pangea Aerospace, sobre el problema del sector aeroespacial amb els coets. I és que fins ara la majoria de naus que s’enviaven a l’espai no es podien tornar a emprar. Per això aquesta startup ha decidit revolucionar el sector creant un nou tipus de coet reutilitzable.

“Fabricar un coet pot portar anys, inclús dècades, i a més suposa un cost econòmic que pot rondar els 100 milions d’euros”, apunta Argemí. És per això que l’emprenedor està treballant en un nou disseny de naus espacials que es pugui utilitzar almenys unes 10 vegades i no haver de patir cada cop l’elevat cost que suposa enviar coets a l’espai.

Tecnologies que estan a anys llum

El projecte de Pangea Aerospace suposarà un canvi en la manera d’entendre el sector aeroespacial. Tanmateix, encara queden anys perquè aquesta tecnologia pugui arribar al mercat. “En el sector aeroespacial no es desenvolupen tecnologies en mesos, sinó en anys i inclús en dècades, pel que a nosaltres encara ens queda molt”, assenyala l’emprenedor. La startup va ser fundada el passat mes de febrer, tot i que porten treballant en el projecte més d’un any.

Argemí: "Enviar coets a l'espai és molt costós, pel que s'han de poder reutilitzar el màxim de vegades possible"

De moment, Pangea Aerospace està començant a dissenyar els primers prototips del seu coet, que tindrà una mida d’uns 20 metres de llarg, més petit que els que estem acostumats a imaginar. L’objectiu de la startup és utilitzar aquestes naus per enviar 150 quilos de satèl·lits petits a l’espai, coneguts com a microsatèl·lits. “Es tracta d’un micro llançador, un coet petit per enviar a l’espai càrregues que s’anomenen micro i nano”, puntualitza l’enginyer aeroespacial.

L'equip de Pangea Aerospace

L'equip de Pangea Aerospace | Cedida

La startup preveu que amb el seu coet es puguin arribar a fer entre 30 i 40 llançaments a l’espai anuals, la qual cosa suposa un cost de 4 milions d’euros per llançament. Segons explica Argemí, cada llançament a l’espai es quantifica per quilos de satèl·lits enviats. “Avui en dia, les naus petites com la nostra tenen un preu de 45.000 euros per quilo llançat a l’espai. Però des de Pangea Aerospace volem abaratir aquest cost fins als 22.000 o 24.000 euros per quilo, per tal de poder enviar quantes més vegades possible el coet a l’espai”, explica.

Marxar a Itàlia per emprendre

El mercat de les càrregues de micro i nanosatèl·lits estan creixent molt de pressa i és per això que Argemí hi va veure una oportunitat de negoci. L’emprenedor tenia idees tècniques però és molt difícil llançar un nou projecte sol en aquest sector. Per aquest motiu va agafar les maletes i va marxar a Itàlia, on va conèixer part del que seria el seu actual equip tècnic. Ara, la startup compta amb sis enginyers aeroespacials que treballen a full time.

La startup vol reduir el cost d'enviar coets a l'espai per aconseguir fer més llançaments a l'any

A més, Pangea Aerospace està negociant amb diferents partners estratègics perquè els ajudin amb el projecte. “Un dels nostres valors afegits és la reutilització dels coets, però també un nou tipus de motor principal que estem desenvolupant”, explica l’emprenedor. I és per a la creació d’aquest motor, que es pot construir amb impressió 3D, pel que necessita socis industrials que els ajudin a imprimir i demostrar que el projecte funciona.

El coet que volen llançar a l'espai Pangea Aerospace

El coet que volen llançar a l'espai Pangea Aerospace | Cedida

De moment, la startup s’ha dedicat purament a investigació i a l’R+D. Però ara, Pangea es planteja obrir la primera ronda de finançament pre-seed per tal de patentar les tecnologies i començar a fabricar després els primers prototips. Aquests són els plans de futur de l’empresa a un any vista, però des de Pangea ja estan fent contactes amb inversors de cara a una pròxima ronda més gran d’1 milió d’euros per acabar de desenvolupar el projecte i créixer.

Més informació
Emprenedors espacials
Valentia, el prototip Hyperloop valencià
Impressora 3D a l'espai
Avui et destaquem
El més llegit