Qui pot finançar el meu creixement?

La iniciativa InverCreix proporciona a les 'start-up' vies per accedir a inversors potencials

Una empresa del sector biotecnològic, fundada a finals de 2011 i que, tant sols un any després, tanca una ronda d'inversió recaptant 1,5 milions d'euros, el doble del previst. Minoryx Therapeutic, amb seu a Mataró, desenvolupa medicaments s per a les anomenades malalties rares, sense tractament i que afecten majoritàriament la població pediàtrica. Amb ells, ha quedat demostrat que trobar finançament en els estadis inicials del projecte empresarial, somni de tota start-up de base tecnològica i innovadora, és factible.

"Vam arrencar a partir del capital aportat pels socis i per persones del nostre entorn", explica Marc Miralles, director general i cofundador de Minoryx. Un cop iniciada la companyia, generada l'estructura i amb els primers projectes i col·laboracions en marxa, va arribar l'hora d'aixecar una ronda de finançament per seguir endavant. BANC (Business Angels Network Catalunya) i dos fons de capital risc, La Caixa Capital Risc i Inveready, han apostat per ells.

Un equip de mentors
"Som un projecte de risc, en una fase molt inicial, però han vist en nosaltres un gran potencial de creixement", justifica. Miralles va explicar l'experiència de la seva empresa com a ponent de la jornada inaugural d'InverCreix, una iniciativa de TecnoCampus de Mataró dirigida a les start-up que necessiten atreure inversió per fer realitat els seus projectes. Davant les dificultats per trobar finançament a través dels canals tradicionals (subvencions públiques i crèdits bancaris), la xarxa de mentors d'InverCreix assessora les empreses participants en les alternatives existents i les maneres de presentar-s'hi.

Generar confiança
El cas de Minoryx és un exemple per a totes elles. El seu director general extreu tres punts claus del seu èxit en la captació de fons. "Els inversors han comprovat que som un projecte creïble i no venem motos; que assumim riscos personals per dur-lo a terme, i que hem completat el finançament amb totes les fonts possibles abans de demanar-los diners a ells", resol.

Equip, idea i potencial
Un total de cinc empreses start-up d'arreu de Catalunya participen en aquesta primera edició d'InverCreix. Durant els dos propers mesos els mentors del projecte, experts en captació de fons, els oferiran sessions individuals i grupals per dotar-los de les habilitats directives i coneixements específics necessaris per accedir a inversió.

Un d'ells és Jordi Mercader, expert en societats de capital risc i en finançament de start-up. Repeteix un dels mantres dels inversors particulars, dels business angels: "El primer en què ens fixem és en l'equip que hi ha al darrere del projecte". L'element personal és molt important, però també ho són qüestions bàsiques que recalca Mercader: Una idea empresarial "fàcil d'entendre", un projecte "escalable", és a dir, amb potencial de creixement, i un tercer element que no se sol tenir en compte, una porta de sortida. "Qui posi diners en la teva empresa voldrà saber com podrà marxar-ne quan ho cregui oportú".
Avui et destaquem
El més llegit