L’ICF fomenta les inversions sostenibles en economia verda i habitatge social

L’entitat financera pública disposa de línies de finançament específiques perquè emprenedors, empreses i entitats impulsin projectes amb impacte social i mediambiental positiu

Uns operaris instal·len unes plaques solars en un projecte de sostenibilitat de l'ICF | Cedida Uns operaris instal·len unes plaques solars en un projecte de sostenibilitat de l'ICF | Cedida

El Grup ICF, en línia amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els compromisos marcats per la Generalitat de Catalunya, impulsa el finançament de pimes i entitats que desenvolupin projectes d’àmbit social o que promoguin la sostenibilitat mediambiental de l’economia. Per al conseller delegat de l’entitat, Josep-Ramon Sanromà, “el compromís de l’ICF amb les inversions socials, sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, que generin un impacte positiu per l’economia i la societat, és intrínsec al nostre ADN com a banca pública”.

En l’àmbit social, l’ICF compta amb línies de finançament per a empreses culturals, iniciatives educatives, i projectes d’economia social i cooperativa. A més, pel que fa al sector de l’habitatge social de lloguer, des de 2018 l’ICF, juntament amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), van posar a disposició d’entitats del tercer sector, ajuntaments i promotores dues línies de préstecs per adquirir i construir habitatges de lloguer social.

Més info: L'ICF inverteix 18,3 milions d'euros en projectes d'economia verda

Des de la seva posada en marxa, s’han finançat més d’una vintena d’entitats socials com l’Associació ISIL, la Fundació Maria Raventós, La Fundació Família i Benestar Social, Foment de l’Habitatge Social i la Fundació Hàbitat3, entre altres.

La presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, ha explicat en un vídeo sobre la missió i activitat de l’entitat que “aquesta línia de préstecs encaixa totalment amb les necessitats del Tercer Sector ja que ens finança totalment l’operació, i a un tipus d’interès subvencionat per l’AHC”. 

Una altra de les fundacions que ha finançat la compra de pisos de lloguer social amb el finançament de l’ICF ha estat la Fundació Foment de l’Habitatge Social. En concret, el finançament de l’ICF ha permès la compra de 43 pisos un fet que, segons la seva presidenta, Maria Vendrell “ha donat un impuls important al nostre projecte d’allotjament a famílies en risc d’exclusió sòcio-residencial”. Per a Vendrell, “la iniciativa de l’ICF és una important contribució a la lluita per un dret bàsic universal: el dret a disposar d’un habitatge digne”.

Inversions respectuoses amb el medi ambient 

També en línia amb contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’ICF aposta per projectes d’economia verda, circular i d’eficiència energètica. D’una banda, l’entitat disposa dels préstecs ICF Ecoverda destinats a finançar projectes que promoguin l’ús de productes i materials que es mantinguin el major temps possible dins l’economia a través de la seva reutilització, reparació, remanufactura o reciclatge, reduint així la generació de residus i l’extracció de matèries primeres. També projectes centrats en la servitització, és a dir, passar de vendre productes a proveir productes amb un servei complementari com a valor afegit.

A més, a través de la seva activitat en capital risc, l’ICF participa en fons que recolzen projectes de transició energètica i economia circular com, per exemple, el de Suma Capital SC Sustainability que inverteix en empreses que facin un ús més eficient de l’energia, generin energia renovable o aprofitin els residus, entre d’altres.

D’entre els projectes finançats per l’ICF destaca el de l’empresa catalana Nupik (Sky Paper), dedicada a la fabricació de productes de sobretaula.

L’entitat també ha finançat, entre d’altres, projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques per abastir tota la necessitat elèctrica de les companyies o la creació d’una empresa de reciclatge de teixits.

Més informació
L’Institut Català de Finances, l’impuls per fer créixer empreses, pimes i entitats
L'ICF finança un 8% més d’empreses durant el primer semestre
L'ICF aporta 600 milions d'euros a més de 1.500 empreses
Avui et destaquem
El més llegit