Les lliçons de la setmana

T'has perdut algun reportatge d'aquesta setmana? VIAempresa et proposa una lectura de tres minuts per recuperar les trenta millors reflexions que s'han publicat al diari

Títol de la imatge
Títol de la imatge
Redacció
05 de Juliol de 2013 - 07:51

Dilluns 1. Cas empresarial d'èxit: Compact Habit. Jordi Tragant, conseller delegat.
1. La millora dels processos de fabricació també és una forma d'innovació. Compact Habit s'ha inspirat en la cadena de muntatge dels automòbils per construir edificis modulars.

Dilluns 1. Empresaris: Amancio López, president de Hotusa.
2. Anticipar-se als moviments de la competència és una forma de liderar el mercat, fins i tot amb el risc d'equivocar-se.
3. Un camí per exportar és replicar en el nou mercat allò que ja s'està fent bé en el mercat nacional.
4. Europa és una bona base de proves. Qui treballa bé a Europa no tindrà problemes per implantar-se a altres continents.

Dimarts 2. Gestió: els secrets dels millors aparadors de Barcelona.
5. L'aparador és l'anunci del sector retail: el seu disseny s'ha de planificar amb temps i és important tenir en compte les tendències i l'estacionalitat.
6. L'aparador ha de ser fidel a la imatge corporativa del comerç.

Dimarts 2. Gestió empresarial: Damm.
7. Els fonaments d'una empresa han de ser la qualitat dels seus productes o serveis, la internacionalització i la constant inversió en R D.
8. Fabricar marques blanques amb línies de negoci, producció, estratègia i canals de distribució independents és una forma de protegir la marca original.
9. Una estratègia de posicionament és que la teva marca adopti els valors del teu mercat de referència: Damm s'identifica amb els valors mediterranis lligats a la cultura, la tradició i també a la modernitat i al disseny.

Dimecres 3. Tendències: innovació. Sala-i-Martin, economista.
10. No cal inventar res per triomfar en el món dels negocis. Starbucks, Facebook, Zara o Ikea no han protagonitzat cap revolució, el que han fet és introduir innovació en mercats madurs.
11. Escoltar la gent i ser flexible, és a dir, tenir orientació-mercat. Aquesta és la fórmula de l'èxit de molts negocis com Zara.
12. La innovació no es pot limitar al departament d'R D. El 72% de les bones idees d'una empresa provenen dels empleats, segons un estudi de la Fletcher Shool.
13. La motivació i la curiositat són característiques dels bons estudiants i dels bons professionals. Fomentar-los des de la família, l'escola i l'empresa és bàsic.

Dijous 4. Tendències: formació. Anant Agarwal, president de la plataforma edX.
14. Les noves tecnologies estan revolucionant la formació. Les plataformes online que ofereixen cursos gratuïts (Massive Open Online Courses) estan oferint accés a l'educació universitària a estudiants de països emergents sense recursos.
15. Els vídeos, els jocs virtuals i el cloudcomputing són innovacions que s'han introduït en el món de l'ensenyament. Totes les universitats i escoles de negoci acabaran implementant una estratègia conjunta entre el model online i les classes presencials.

Dijous 4. Emprenedoria, el dietari de Roser Solanes i Oriol Sanleandro (MakeEatEasy).
16. Emprendre és un trajecte ple de turbulències que al principi fan respecte i són difícils de dominar. El temps i el suport de l'equip són receptes per aprendre a controlar el procés.
17. Per emprendre és fonamental fer el primer salt. Un cop estàs al mercat i tens un tangible tot comença prendre forma.

Dijous 4. Executius: Ferran Aznar, Infojobs.
18. L'idioma i la cultura són barreres per accedir a mercats asiàtics, com l'Índia. Una de les maneres de superar-les és anant de la mà d'un soci local, tot i que cal estar ben segur de poder mantenir la relació a mig termini. Si es pot, sempre és millor prescindir de socis.
19. Per retenir a talents amb ànima d'emprenedors, les empreses han de fomentar l'emprenedoria interna.

Dijous 4. Mercats: la Xina. Anna Boladeras, Xinalink.
20. Tenir contactes i dominar els rituals del món dels negocis com els dinars i els regals és fonamental per comercialitzar amb la Xina.

Divendres 5. Cas empresarial d'èxit: Lékué. Xavier Costa, director general.
21. La innovació en disseny és un dels principals elements de competitivitat en un mercat sobresaturat d'oferta.
22. El disseny industrial ha de perseguir l'estètica però també la funcionalitat.
23. L'orientació al client no només s'ha de tenir en el departament comercial. Tots els àmbits de l'empresa han de treballar mirant al mercat i al consumidor.
24. Observar les tendències socials és una manera d'investigar el mercat. Lékué va llançar el seus productes de silicona després d'observar que la gent no volia complicar-se la vida a la cuina.
25. Catalunya és un bona seu per a les empreses innovadores del sector de l'alimentació, perquè és un país d'avantguarda en aquest àmbit.

Divendres 5. Cas empresarial d'èxit: Vamcats. Guillem Soldevilla, fundador.
26. Les modes i les tendències polítiques també creen nínxols de mercat.
27. El consumidor fa la primera compra seduït pel disseny, però la segona compra sempre depèn de la qualitat del producte.
28. Donat el context polític, els productes 'ideològics' són proclius a la viralització per les xarxes.
29. Els consumidors valoren les empreses que són coherents amb els seus valors fundacionals.
30. Una aventatge de posar al mercat un producte de tendència, que dóna resposta a una corrent política o social, és que aconsegueix molta publicity (impacte als mitjans de comunicació).