La FundacióSeira, entitat de referència en finances socials i cooperatives, ha presentat avui #SeiraInversioSocial, la primera solució de finançament pacient i sostenible, dissenyada per enfortir les entitats de l’Economia Social i Cooperativa (ESC), que prioritza l’impacte en justícia social, la cura del medi ambient i el bon govern. Seira, que té com a objectiu la inversió sense especulació, compta amb l’impuls i el suport de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
Aquest vehicle d’inversió té la finalitat d’impulsar la creació, creixement i consolidació de les cooperatives de treball i la resta d’entitats de l’economia social catalana de dimensió micro, petita i mitjana. La iniciativa és una inversió pacient, amb un retorn fins a deu anys, i a un tipus d’interès fix. No hi ha especulació, el tipus d’interès que es cobra només té la voluntat de cobrir l’estructura i continuar invertint en altres projectes de l’ESC. No se sol·liciten garanties addicionals al mateix projecte, convertint la iniciativa en la primera eina de d'inversió exclusiva per a entitats de l’economia social sense necessitat d’avals.
Linde: “Les entitats de l’economia social no disposàvem de cap eina d'inversió sostenible”
El projecte prioritza les entitats sense ànim de lucre, cooperatives, associacions... a les quals facilita les inversions d’entre 20.000 i 400.000 euros, i ofereix acompanyament estratègic i financer. Miguel Linde, director de la Fundació Seira, ha destacat que fins ara “les entitats de l’economia social no disposàvem de cap inversió sostenible. Per això, hem creat un vehicle social i solidari”. En aquest sentit, Linde ha assenyalat que #SeiraInversioSocial “prioritza el vessant social i, tot i que té en compte la viabilitat econòmica del projecte, s’allunya de l’especulació, buscant que la inversió creï llocs de treballs, aposti per la reducció de la petjada de CO₂ i tingui un impacte social”.
Per la seva banda, el president de la Fundació Seira, Guillem Llorens, ha remarcat la importància d’implantar una eina financera per a les petites i mitjanes empreses, cooperatives i entitats socials, que suposen el gruix del teixit productiu de Catalunya. De fet, Llorens ha recordat que el 90% de les empreses catalanes tenen menys de 25 treballadors.
Taula rodona d’experiències
Després de la presentació, ha tingut lloc una taula rodona amb experiències en primera persona d’algunes cooperatives que han comptat amb el suport i acompanyament de Seira, on, els representants de les mateixes cooperatives, han assenyalat la importància del suport financer que atorga la iniciativa, però també de l’acompanyament i l’assessorament que ofereixen els especialistes en gestió de l’entitat. Així, Fermí Cueva, responsable de la gestió comercial i projectes de Cervesers Artesans de Catalunya, ha precisat que “estem a les millors mans”, al·ludint a la tasca de la Fundació Seira en el procés de facilitació de la inversió.
Seira i una nova imatge corporativa
Aprofitant l’acte de presentació de la iniciativa, Seira també ha donat a conèixer la seva nova imatge corporativa i la nova web, més fresca, moderna i intuïtiva, dissenyada amb la finalitat d’aportar informació i solucions reals als usuaris.
Seira és una organització sense ànim de lucre constituïda amb els fons socials no repartibles de la cooperativa Ecotècnia. Fruit de l'acord entre els exsocis d’Ecotècnia i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, neix la fundació amb la voluntat de projectar i innovar el cooperativisme i desenvolupar solucions per a l'accés al finançament de les empreses cooperatives. Fundació Seira coordina i dinamitza la xarxa Financoop, formada per 14 entitats públiques i privades.