Neix un dispositiu que geolocalitza els bombers on no arriba el GPS

Sensotran desenvolupa un aparell que els alerta de gasos tòxics i mesura constants vitals per alertar les unitats de control

Els bombers apaguen un incendi d'un garatge a Girona | ACN
Els bombers apaguen un incendi d'un garatge a Girona | ACN

L'empresa catalana Sensotran ha desenvolupat un dispositiu per als serveis d'emergències capaç de detectar la presència de gasos tòxics, geolocalitzar els bombers en espais tancats i mesurar les seves constants vitals. Gràcies a les seves petites dimensions, els efectius poden portar a sobre aquest aparell que informa les unitats de control en temps real perquè puguin vigilar l'estat físic de cada agent.

Més info: Vallfirest, uns bombers més protegits

La companyia ha rebut una ajuda de 102.000 euros per desenvolupar aquest dispositiu que és una realitat gràcies al treball conjunt que ha fet amb la companyia alemanya Telocate (especialitzada en tecnologies de localització), la universitat alemanya de Freiburg i el Centre d'Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control (CEMIC) de la Universitat de Barcelona (UB).

Segons el cap executiu de Sensotran, Marc Delgado, l'objectiu del projecte és crear "un únic dispositiu que concentri totes aquestes funcionalitats i serveixi com a element de gestió de la salut dels bombers".

Més enllà del GPS

El dispositiu inclou un sistema de banda ultra ampla (UWB) per localitzar els efectius en espais tancats (una capacitat que no té el sistema GPS), una polsera que mesura les seves constants vitals i un conjunt de sensors fotomètrics que detecten gasos tòxics complexos i alerten l'usuari si hi entra en contacte a través d'un codi de colors, una tècnica que, segons Delgado "no s'havia emprat mai en aquest àmbit". El consorci preveu comptar amb una primera prova pilot d'aquesta solució durant el pròxim any.

"El projecte va néixer per una necessitat que ens van comunicar els bombers, però tot i centrar-se inicialment en les seves necessitats, el dispositiu serà útil per a qualsevol col·lectiu que treballi en espais confinats com ara miners o els treballadors de drassanes", explica Delgado a través d'un comunicat del departament d'Empresa.

Més Informació
La Cecot alerta a Bombers que dilatar la gestió de llicències frena l'economia
Avui et destaquem
Comentaris