Consells per prevenir el cop de calor en els adults

En cas que es produeixi aquest trastorn, cal tractar-lo d'urgència, ja que si no pot provocar dany orgànic en el sistema nerviós central i els ronyons

Un cop de calor es produeix quan la temperatura corporal arriba als 40ºC | iStock Un cop de calor es produeix quan la temperatura corporal arriba als 40ºC | iStock

El cop de calor és un trastorn ocasionat per l'excés de calor en el cos com a conseqüència de l'exposició prolongada a altes temperatures o la realització d'esforç físic en aquest mateix context. Es produeix quan la temperatura del cos arriba i fins i tot supera els 40ºC. Davant aquesta situació, es requereix tractament d'urgència, ja que si no es tracta, pot provocar dany orgànic, especialment del sistema nerviós central i els ronyons. El quadre clínic empitjora com més es retarda el tractament, generant-se de forma ràpidament progressiva greus complicacions que poden conduir, en els casos més severs, fins i tot a la mort de l'individu.

Alguns dels signes i símptomes del cop de calor són: elevació progressiva de la temperatura corporal, pell enrogida, sensació de nàusees i/o vòmits, respiració ràpida i poc profunda, cefalea, alteració de l'estat mental, del comportament, irritabilitat, deliri, convulsions i en els casos més greus coma.

Els grups poblacionals amb més risc de patir aquesta complicació són la gent gran, els nens (especialment entre 0 i 4 anys), els pacients diabètics, els pacients amb malalties cròniques cardíaques, els pacients amb malalties respiratòries cròniques i les dones embarassades.

D'una manera senzilla intentarem explicar com evitar aquest trastorn i com cal procedir en els casos lleus. Les recomanacions generals per prevenir el cop de calor inclouen:

  1. Evitar prendre el sol a les hores de màxima intensitat. En concret, entre les 12 i les 15:00 hores.
  2. Aplicar-amb freqüència protectors solars adequats a cada fototip cutani. Això no prevé el cop de calor, però sí les cremades solars, que fan que, a la nit, després de la jornada solar, la nostra temperatura cutània sigui més alta.
  3. Alternar l'exposició solar amb moments a l'ombra.
  4. Hidratar-se de manera abundant. Aconsellem la ingesta d'entre un litre i mig i dos litres de líquids, com a mínim, al dia.
  5. Evitar les begudes alcohòliques i la cafeïna durant els dies de més calor.
  6. No prendre mai diürètics com a fàrmacs per aprimar-se sense la prescripció d'un metge, ja que poden alterar l'equilibri renal i precipitar una deshidratació de forma més accelerada.
  7. Vestir-se amb teixits que facilitin la transpiració.
  8. Portar gorra o barret si s'està exposat directament al sol a les hores de més calor.
  9. No realitzar mai exercici físic intens a l'aire lliure durant les hores de més intensitat solar.
  10. Realitzar petites ingestes alimentàries suaus de forma més freqüent, en lloc de grans quantitats de cop o preparacions molt pesades de digerir.

Si ens trobem amb un cas que ens suggereixi per la simptomatologia un possible cop de calor hem de: col·locar el pacient a l'ombra immediatament, administrar-li abundants líquids fent-li beure a poc a poc, col·locar-li compreses fredes i/o donar-li un bany en aigua freda. En cas que no es recuperi correctament i els símptomes empitjorin (per exemple, que apareguin convulsions o pèrdua de consciència) s'haurà de traslladar al malalt a un centre sanitari amb urgència o avisar immediatament a una ambulància.

Adquirint aquestes senzilles mesures preventives podem gaudir del sol i de l'estiu sense riscos. Bones vacances.

Més informació
Síndria, fruita de km 0 contra la calor
Fugir de la calor amb gelats de granja
Els polos catalans per combatre la calor
Avui et destaquem
El més llegit