El mòbil és el nou inspector acústic

El centre tecnològic desenvolupa una 'app' per facilitar les inspeccions tècniques que es fan als edificis

Per fer servir l' 'app' només cal connectar un micròfon al mòbil | Cedida
Per fer servir l' 'app' només cal connectar un micròfon al mòbil | Cedida

Eurecat crea una aplicació per mesurar l'aïllament dels edificis amb el mòbil. En el marc del projecte europeu Built2Spec, el centre tecnològic ha desenvolupat aquesta nova eina que té l'objectiu de simplificar les inspeccions tècniques dels edificis. Segons afirma Carles Rubio del departament de Projectes Integrals i Laboratoris del centre tecnològic, "de manera ràpida, fàcil i per un baix cost sense haver de disposar d'un sonòmetre convencional, els quals tenen un preu molt alt i són difícils d'utilitzar per persones no expertes".

Per poder fer servir l'app només és necessari tenir un mòbil intel·ligent i una tauleta a la qual es pugui connectar un micròfon extern. Després, la mateixa aplicació guia l'usuari a través de diferents pantalles amb instruccions per tal de calcular l'índex d'aïllament acústic de l'obra o de la infraestructura acabada. Un cop fet això, el mòbil mostra el resultat en gràfics de pressió sonora i envia les dades a una plataforma de gestió accessible on es poden analitzar i comparar amb les especificacions de l'obra.

A més de l'equip de Sistemes Avançats d'Eurecat, han intervingut en el desenvolupament de l'aplicació les unitats de Big Data & Data Science i d'Impressió Funcional del centre tecnològic.

Els drons ara fan recostruccions 3D

A banda d'aquesta iniciativa, dins del projecte Built2Spec, Eurecat també treballa amb la utilització de drons per obtenir una reconstrucció completa en 3D d'una obra. Aquesta tècnica té l'objectiu d'ajudar a l'elaboració d'estudis de l'error en la georeferenciació de l'obra, comparant la previsió inicial amb la construcció definitiva. A més a més, es poden fer estudis de volums comparant novament la previsió original de l'obra amb la construcció real.

Els drons emprats en aquest procediment només utilitzen una càmera convencional i els sensors propis d'aquest tipus de dispositius. La nova tècnica suposa un avenç important, ja que permet fer aquest tipus de tasques en molt poc temps, i un important estalvi econòmic, perquè aquests gadgets es poden fer servir en múltiples ocasions per fer la mateixa feina.

Més Informació
L'Eurecat vol facturar 175 milions d'euros per equiparar-se als homòlegs europeus
Eurecat inverteix 2,16 milions d'euros per reutilitzar l'aigua residual
El centre tecnològic de Manresa s'integra a Eurecat
Avui et destaquem
Comentaris