Signal, el Whatsapp ultra-segur

La recomanació d'Edward Snowden enlaira l'aplicació mòbil Signal, servei de missatgeria encriptat que ja competeix amb WhatsApp

Tot el projecte està publicat sota llicència de codi obert Tot el projecte està publicat sota llicència de codi obert

Ara fa aproximadament un any, Whatsapp va intentar sortir-se'n de les crítiques que l'acusaven de ser una aplicació poc segura i susceptible de ser espaiada, incorporant encriptació en els seus missatges.

La gran novetat respecte als seus competidors va ser que aquesta encriptació era punt a punt, el que significa que els missatges ja estan codificats en el moment que surten del nostre dispositiu i viatgen d'aquesta manera fins al terminal del destinatari.

L'encriptació de punt a punt –la mateixa que incorpora l'aplicació de missatgeria Telegram– impedeix que la companyia propietària dels servidors i les xarxes per les quals circulen els missatges tingui accés al seu contingut, encara que una ordre judicial els obligues a fer-ho. En canvi, en el tipus de xifrat que fan servir les aplicacions de xat de Gmail o Facebook el missatge es codifica un cop ha arribat als servidors centrals.

En el seu moment, els responsables de Whatsapp van decidir que en lloc de desenvolupar una tecnologia de xifrat pròpia, el més pràctic era aliar-se amb algú que ja en tingués una de pròpia.

La companyia escollida fou Open Whisper Systems, que a més de disposar d'un sistema de codificació Open Source, tenia publicades un parell d'aplicacions de conversa segura: Silent Text i Red Phone, orientades a la missatgeria de text i trucades per Internet, respectivament.

Ara, Open Whisper ha fusionat les seves dues apps en una de sola: Signal –disponible gratuïtament per iOS i Android. L'aplicació, que incorpora missatgeria i trucades encriptades ha comptat amb una petita ajuda de promoció, la d'Edward Snowden.

Snowden, un extreballador de la CIA que va saltar a la fama per filtrar documents relatius a un programa de vigilància massiva d'Internet a tot el món, ha piulat recentment a Twitter que fa servir Signal cada dia.
 

Per acabar-ho d'adobar, aquells que necessitin més proves per confiar en l'aplicació estaran contents de saber que tot el projecte està publicat sota llicència de codi obert, de manera que qualsevol pot descarregar-se'n el codi font i mirar de localitzar-hi vulnerabilitats.

Avui et destaquem
El més llegit