Quins són els dubtes més comuns de la declaració de la renda?

L'experta Virginia Cirera, advocada especialista en dret tributari i fiscal, dóna resposta a les preguntes més comunes i desgrana alguns dels beneficis fiscals als quals pot optar el contribuent, en una campanya plena de novetats

Som en plena campanya de la declaració de la renda, període que enguany finalitza el pròxim 30 de juny. L'impost sobre la renda és un tribut enrevessat i és difícil pels contribuents poder identificar les novetats que ens afecten o els beneficis fiscals dels quals ens podem beneficiar.

A més, el fet que la gran majoria dels ingressos ja venen amb retenció fa que els contribuents optin per confiar en el pagador i no constatin si aquella retenció és correcta o no, o si poden gaudir d'algun benefici fiscal addicional que disminueixi la factura fiscal. Per això, és important comprovar si es té dret a algun benefici fiscal, fins i tot encara quan pel nivell de rendes no s'estigui obligat a fer la declaració. En la gran majoria de casos, les declaracions de la renda surten amb un resultat a tornar a favor del contribuent.

Quins són els principals beneficis fiscals que recull la llei de l'impost sobre la renda?

  • Deducció pel lloguer de l'habitatge habitual
    És una de les deduccions més aplicades. Permet una deducció del 10'05% del lloguer pagat fins a una base màxima de 9.050 euros l'any. Aquesta deducció aplica només als contribuents que tinguin una base imposable inferior a 24.107 euros. Qui superi aquest import, no podrà gaudir d'aquesta deducció. Aquesta deducció queda derogada a partir de l'1 de gener de 2015. No obstant això, es manté pels contractes d'arrendament atorgats amb anterioritat al 2015.
  • Reducció per aportació a plans de pensions
    L'aportació de quantitats a plans de pensions permet reduir la base imposable de l'impost fins a un màxim de 10.000 euros (o 12.500 euros pels majors de 52 anys). Amb la nova regulació, a partir del 2015 la reducció quedarà limitada a 8.000 euros per a tothom.
  • Deducció per donatius a entitats sense ànim de lucre
    Els donatius a entitats sense ànim de lucre gaudeixen d'una deducció del 25% de l'import donat. Aquesta deducció augmenta al 27'5% al 2015 i al 30% el 2016. A més, el 2016 els donatius de fins a 150 euros gaudiran d'una deducció del 75%. Per tant, fer una deducció de 150 euros, a la pràctica ens estarà costant a la butxaca només 37'50 euros.
     
  • Deducció per l'adquisició de l'habitatge habitual
    Va ser la deducció estrella fins a l'any 2013, any a partir del qual es va derogar. No obstant això, aquells que van adquirir una casa amb anterioritat a l'1 de gener de 2013 es podran seguir beneficiant de la deducció per la compra de l'habitatge habitual.
     
  • Deducció per maternitat
    Aplicable a mares treballadores amb fills menors de 3 anys. La deducció és de 100 euros al mes per cada fill menor de 3 anys. La deducció es pot demanar de forma anticipada i cobrar-la mensualment o bé, es pot consignar a la declaració de la renda.


Si tinc parella, la Renda és millor fer-la conjunta o individual?
Normalment, la declaració de la renda és individual. Però els matrimonis poden optar per fer la declaració conjunta. També la poden fer conjunta les famílies monoparentals amb els seus fills. No la poden fer conjunta les parelles de fet.


En la tributació conjunta, tots els membres de la unitat familiar declaren conjuntament les seves rendes. Un cop sumades les rendes, se'ls aplica una reducció de 3.400 euros pels matrimonis que facin declaració conjunta i una reducció de 2.500 euros per les famílies monoparentals.

Donat que les reduccions no són elevades, només surt a compte fer la declaració conjunta quan tan sols un dels membres de la família té ingressos, si més d'un membre en té, la declaració conjunta surt més perjudicial, doncs la suma dels dos ingressos fa pujar la tributació de forma considerable.

Quines novetats hi ha de cara a la declaració de la Renda de 2015?
El Govern va aprovar una bateria de reformes en l'impost que han entrat en vigor l'1 de gener de 2015 i que haurem de tenir en compte de cara a la declaració que farem l'any vinent. Algunes d'aquestes reformes són beneficioses pel contribuent i d'altres li van en contra. D'entre les mesures aprovades, cal destacar les següents:

- Nova deducció de 1.200 euros anuals per famílies nombroses, famílies monoparentals o famílies amb fills amb discapacitat. Es pot demanar el cobrament anticipat d'aquesta deducció de forma mensual, 100 euros al mes, o bé consignar-la a la renda de 2015.

- Pels propietaris d'habitatges llogades, s'elimina l'exempció del 100% dels rendiments obtinguts pels lloguers destinats a joves menors de 30 anys. La reducció general del rendiment derivat del lloguer d'habitatge serà del 60% independentment de l'edat del llogater.

- Nova exempció de plusvàlues per a majors de 65 anys. Els contribuents majors de 65 anys, no tributaran pels beneficis obtinguts per la transmissió de qualsevol bé del seu patrimoni (accions, immobles, fons d'inversió, etc.), sempre i quan es reinverteixi el capital obtingut en la constitució de rendes vitalícies en el termini màxim de sis mesos des de l'obtenció del benefici.

- Eliminació de l'exempció de dividends de 1.500 euros.

- Es redueixen de forma esglaonada els tipus de gravamen, una primera reducció el 2015 i una segona reducció al 2016. Aquesta reducció suposarà que les rendes baixes (menys de 20.000 euros) pagaran menys impostos a partir de 2015, com també les rendes altes (a partir de 50.000 euros). L'estalvi mitjà en impostos estarà al voltant de l'1-2% anual. No obstant això, les rendes entre 20.000 i 50.000 euros se'ls apuja la tributació.

- S'elimina la distinció entre plusvàlues generades a més d'un any i a menys d'un any, tributant totes pel tipus general de l'estalvi.
Avui et destaquem
El més llegit