2016, ha de ser un bon any

Ha finalitzat 2015 i iniciem 2016 coneixent que les exportacions catalanes relatives al 2015, contextualitzades amb les dels anys precedents, evidencien que la indústria catalana ha afrontat amb notori èxit les problemàtiques extremadament complexes i els escenaris incerts i canviants sorgits a partir del 2007. La generació d'ocupació de qualitat i estable, autèntic indicador de recuperació, s'albira possible atès el creixement de les exportacions, que ha arribat al 50% de les empreses industrials catalanes, tot superant amb escreix els 50.000 milions assolits el 2007.

Les exportacions als mercats globals s'han consolidat de forma progressiva en gairebé tots els sectors industrials, amb més força en aquells associats a productes de menys intensitat tecnològica, (si bé les exportacions de més alt contingut tecnològic han crescut quasi un 75% en els països no UE-15) i amb més destins als existents abans de la crisi. Les exportacions de les empreses catalanes s'han adreçat a tots els països d'Europa, pertanyents o no a la UE, al nord d'Àfrica i a la resta de països avançats del món. Exportacions multisectorials i amb àmplia dispersió geogràfica que enforteixen la seva capacitat d'entomar les problemàtiques específiques, que periòdicament sorgeixen en regions del planeta.

Un notori increment de les exportacions que cal contextualitzar-lo en el fet que, si bé les últimes setmanes el preu del barril de petroli ha davallat notòriament igual que una gran part de les matèries primeres, l'augment de les vendes a l'exterior s'ha produït al llarg d'uns anys amb un euro fort, cost elevat de les matèries primeres i del petroli, disminució de les inversions destinades a la innovació i una notòria manca de recursos financers, tant per renovar els equipaments com per finançar el circulant.

Un creixement, per tant, que no es produeix per raons conjunturals com les associades, entre altres a la paritat dòlar euro, als costos de les matèries primeres o als estímuls fiscals. Cal assumir que al rerefons, desprès de vuit anys de crisi, hi ha raons estructurals arrelades en la millora de la productivitat, que té un fort component associat a la davallada dels costos laborals unitaris, un aspecte que cal capgirar amb la finalitat que els salaris recuperin poder adquisitiu, als ajustos dels models productius, a l'assumpció dels desafiaments dels mercats globals, a la millora de les inversions en infraestructures productives que, al 2015, han arribat al 75% de les pimes industrials, a la millor dotació quant a capital humà, a acceptar els reptes associats a la innovació, etc.

Un conjunt de fets que permeten mirar al nou any amb un cert optimisme, atès que millorar la competitivitat i exportar són dos aspectes rellevants per disminuir l'atur, augmentant l'ocupació, recuperar el poder adquisitiu dels salaris i el benestar social, tot reduint l'endeutament.

Un millor posicionament que albira una nova etapa de creixement, d'aportació de la indústria en el progrés social, entès com generació d'ocupació en un entorn de desenvolupament sostenible, a pesar de les incerteses que s'obren en el comerç mundial i les previsions de futur, no gaire positives, sobre alguns dels països tractors de l'economia mundial. Les incerteses sobre la demanda interna i les tensions polítiques, que poden afeblir l'atracció d'inversions i la disponibilitat de recursos financers per part de la Generalitat, dificultats quant atracció d'inversions, que poden incrementar-se per la decisió de l'agència de qualificació de riscos Moody's, canviant la perspectiva del deute de la Generalitat "d'estable" a "negativa". Una avaluació que ignora, o no valora, que a escala estatal Catalunya aporti el 20% del PIB, lideri les exportacions, la productivitat i sigui capdavantera quant a R D.

Dificultats?, sens dubte moltes, però res pot negar que el sistema productiu industrial català està millor posicionat i arrelat que el 2007, uns fets que ens haurien de permetre afirmar amb confiança que 2016 pot ser un bon any per generar ocupació, per millorar la qualitat de vida i perquè el desenvolupament personal i professional esdevingui novament realitat simbiòtica a casa nostra. En definitiva un any per reprendre la generació de progrés social.
Avui et destaquem
El més llegit