2018 pot ser un bon any, cal no malbaratar-lo

Recentment s'ha conegut que les exportacions catalanes assoliren la xifra de 65.373,6 milions d'euros en el període de gener a novembre del 2017. Una xifra superior en un 8,9% a la del mateix període del 2016 i que suposa que el 25,6% del total de les exportacions de l'Estat s'executen des de Catalunya. Un nou record històric al qual han contribuït la major part de les comarques catalanes, Barcelona amb 50.600 milions, Tarragona amb 7.900 milions, Girona amb 4.900 milions i Lleida amb 1.900 milions si bé amb clares asimetria que evidencia, la necessitat de reequilibrar el territori quant a model de desenvolupament econòmic.

Aquest significatiu impuls exportador s'arrela en l'excel·lent tasca efectuada per les empreses i organitzacions arran de la crisi financera dels anys 2007-09, que comportà davallades anuals del 8,6% en les exportacions, una tasca que possibilità un canvi molt important a partir del 2010. De fet en el període 2009-14 les empreses catalanes, davant la greu crisi que afectava la majoria de països de la Unió, s'adreçaren també a la resta del món obrint nous mercats. Ho feren amb notable èxit, l'augment anual de les exportacions assoli el 7,8% mercès al fet que les exportacions a països no UE creixerem notablement. De fet les exportacions adreçades a la resta del món avançaren, en aquest període, un 66,8%. Una intensa tasca efectuada per les empreses catalanes adreçant-se als diversos mercats tot assumint les seves peculiaritats i exigències, recolzada pels ajustos del sistema productiu català i per les polítiques dels governs i dels bancs centrals dels grans països.

L'augment de les exportacions al novembre que se situà en un 11,8% un percentatge superior en 4,9 punts a l'increment de la mitjana de la Unió Europea (6,9%), i dels grans països tractors de la Unió, evidencia que l'economia catalana segueix creixent a un ritme superior que el d'Unió Europea mercès al fet que les empreses han seguit internacionalitzant-se, incrementant la productivitat, innovant i invertint. Unes actuacions que cal mantenir-les, i complementar-les, per entomar el 2018 i seguir creixent amb energia, únic camí per generar treball, progrés social i avançar en cohesió territorial.

"Cal entomar el 2018 i seguir creixent amb energia, únic camí per generar treball, progrés social i avançar en cohesió territorial"  

Certament els factors d'entorn, infraestructures, ubicació dels centres tecnològics i de suport a la transferència de coneixement, la simplificació administrativa i l'acompanyament en els processos d'internacionalització i exportació condicionen molt l'activitat empresarial, però el grau d'intensitats d'aquests components no pot amagar que les empreses cal que segueixen adaptant-se per treure partit a l'impuls assolit als darrers anys. Així doncs, per complementar les actuacions efectuades és requerit que les empreses observin i interioritzen les actuacions i models d'aquelles més exitoses i que disposen de més avantatges.

En aquesta línia, s'ha d'assumir que les de major grandària estan millor finançades i poden invertir de forma continuada en R+D+i; que les que acumulen més dotació de capital intel·lectual, talent, podent superar amb menys dificultats les crisis periòdiques tot mantenint el ritme de les seves operacions i que el creixement orgànic és molt lent. Esdevé doncs imprescindible la voluntat incentivada, o almenys no castigada, d'adquirir dimensió, de perseguir aliances entre empreses cooperant amb competidors i el que és absolutament imprescindibles dedicar recursos a l'R+D, aquests cal prestar-li especial atenció, tant a escala pública com privada, ja que a l'Estat sols s'inverteix un 1,19% del PIB, pràcticament el mateix que fa 10 anys, un baix percentatge que hipoteca futur i és molt distant de la inversió mitjana de la Unió Europea, un 2,03% del PIB, o del 2,79% dels Estats Units, o del 4,23% de Corea del Sud

El 2018 que s'albirà és prometedor quelcom àmpliament compartir, així ho indica la darrera Guia laboral de l'empresa Hays, que explica que el 84% de les empreses enquestades considera que s'ha superat el cicle econòmic menys favorable, el 77% indica que han augmentat les seves exportacions en els últims 12 mesos i que el 76% espera incrementar la seva activitat i augmentar la dotació de les seves plantilles gràcies a la seva intenció de continuar potenciant les seves exportacions. Un 2018 en el qual la fi de la crisi és possible i ha de notar-se en l'economia familiar i en l'ocupació de qualitat evitant que el talent segueixi emigrant. 2018 pot ser un molt bon any. Cal doncs no malbaratar-lo.

Més informació
2018: nous reptes, nous desafiaments
Hem de créixer per competir
Cal pensar i escoltar al gruix del teixit productiu català
Avui et destaquem
El més llegit