Per què fer empresa és fer país

Ara fa dos anys, el primer d’octubre del 2017, l’última cosa que imaginava és que avui tindria l’honor de ser Consellera d’Empresa i Coneixement. Aquell dia, com tants d’altres catalans, vaig viure en primera persona una data que ha quedat gravada a la nostra memòria. El que sí que imaginava aleshores és que dos anys més tard seguiria defensant l’activitat empresarial com una eina imprescindible per al creixement, la prosperitat i la cohesió social de la societat catalana. Ja ho feia aleshores com a Directora General d’Indústria, ho havia fet abans al sector privat i a la Unió Empresarial de l’Anoia; i ho segueixo fent ara com a Consellera. Per mi, fer empresa sempre ha volgut dir fer país.

"Perquè si hi ha una repressió de la que no s’ha parlat prou, és de la repressió econòmica contra Catalunya"

El primer d’octubre i tot el que ha vingut després ens ha mostrat la cara més fosca d’un Estat disposat a tot per reprimir la voluntat democràtica de milions de ciutadans. I disposat a tot també vol dir que ha intentat empobrir tota una societat, incloses aquelles persones que no van voler votar el primer d’octubre. Perquè si hi ha una repressió de la que no s’ha parlat prou, és de la repressió econòmica contra Catalunya.

No podem deixar de denunciar la voluntat de perjudicar l’economia catalana, del nostre teixit empresarial, atribuint-li factors polítics i amb pressions de tota mena per fer-lo caure. Un extrem realment greu si es té en compte que més enllà de les preferències polítiques de cadascú, un punt de trobada sempre hauria de ser la defensa de l’economia productiva catalana; que no vol dir res més que defensar el benestar de tots els ciutadans. De tots, pensin com pensin.

Més info: Pacte Nacional per la Societat del Coneixement

Mentre alguns no s’han cansat de repetir que l’economia catalana s’enfonsa; s’han topat amb un 2018 que ha viscut el vuitè any consecutiu de rècord en les exportacions i un inici de 2019 prometedor en el mateix sentit. A més, l’atur s’ha reduït per cinquè any consecutiu, situant-se quatre punts percentuals per sota de la taxa del conjunt de l’Estat espanyol. També al 2018 s’ha assolit un nou rècord en nombre de captació de projectes d’inversió estrangera i llocs de treball que aquesta ha generat.

No en tenen prou amb la presó i l’exili, també volen empobrir els ciutadans que conformen un teixit productiu competitiu i dinàmic. Ho volen fer amb mentides i difamacions per qüestionar allò que la realitat els desmenteix. Catalunya és competitiva i encara ho seria molt més sense un Estat en contra que no posi bastons a les rodes a les transformacions que el context global ens demana.

"No hi ha cap política social tan efectiva com multiplicar l’accés al coneixement i crear llocs de treball"

En aquesta situació, no hi ha defensa possible de Catalunya sense defensar les seves empreses i els seus treballadors. Quan dic que fer empresa és fer país, ho dic convençuda que no hi ha res més social que facilitar l’accés als llocs de treball i al coneixement. Per això reivindico el caràcter social que té el Departament d’Empresa i Coneixement. Perquè no hi ha cap política social tan efectiva com multiplicar l’accés al coneixement i crear llocs de treball.

Generar ocupació és dotar la ciutadania de recursos per desenvolupar la seva vida amb més oportunitats i més llibertat. Malauradament, sovint treballant no n’hi ha prou. Encara hi ha massa gent que treballa i tot i això no obté els recursos necessaris per gaudir d’una vida digna.

Més info: Chacón: "Porto un llaç groc... i això no ha de perjudicar l'economia"

Per això impulsem una transformació cap a l’economia del coneixement, que ja és el recurs econòmic més important a dia d'avui i el que genera i generarà millors llocs de treball. Hem de permetre que hi accedeixin tant les noves generacions que s’incorporen al mercat laboral com els que ja hi són i s’estan quedant enrere. L’hem de fer accessible a tothom i a tot arreu. I d’aquí neix el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement.

Fer empresa és fer país perquè la millor política social és la política empresarial. És la que ens permetrà situar Catalunya entre els referents de l’economia del coneixement; la que ens farà tenir una economia productiva innovadora, integradora, sostenible i oberta al món. La que potenciarà Catalunya com a país d’oportunitats.

 

"Fer empresa és fer país perquè la millor política social és la política empresarial"

Fer empresa és fer país perquè el benestar de tots els catalans implica enfortir la seva economia. Perquè quan perjudiques les empreses estàs afectant directament les persones que els donen vida i a tota la societat. Només junts, amb l’acord de tots els agents socioeconòmics, trobarem el consens per defensar tant els drets socials i democràtics com la nostra economia. Si volem fer país, també hem de fer empresa.

Més informació
Paraules contra estereotips
Una nova era per a les Cambres de Comerç
Avui et destaquem
El més llegit