Anoia, 'hub' del Talent

Un dels màxims valors que té una empresa és el factor humà, les persones, el talent. I precisament, trobar en el mercat laboral aquest valor, és el que més preocupa a les empreses de l'Anoia. Des de la Unió Empresarial de l'Anoia, i gràcies a la generositat dels empresaris anoiencs de participar activament en les diverses taules de treball, hem detectat aquesta preocupació sobre la qual hi ha un ampli consens i que afecta a tots els sectors econòmics.

Estem vivint un canvi de paradigma en relació a la gestió de persones i equips en les organitzacions en què ni els treballadors ni els perfils professionals són com els d'"abans". Un canvi que som conscients que cal analitzar en profunditat per ajudar i acompanyar a les empreses a avançar, a millorar en la seva competitivitat, per què avui, aquesta dificultat per trobar professionals especialitzats és un problema, però en un futur pot esdevenir un factor molt perjudicial en l'àmbit econòmic i social per a tota la comarca, però també per la resta del país.

Precisament, el talent és el tema sobre el qual hem centrat el II Fòrum Empresarial de l'Anoia, que celebrem aquest dimarts, a les 18.30 hores, al Teatre Ateneu d'Igualada. Un acte en què debatrem i analitzarem aquesta preocupació. A grans trets hi ha tres grans òptiques des d'on es pot abordar el tema del talent: la generació, la captació i la fidelització del talent.

En la generació de talent és molt important l'alineació entre l'oferta formativa i l'oferta de treball, també és important donar visibilitat als sectors econòmics predominants a la comarca per tal que els joves estudiants puguin escollir entre les opcions que més s'adaptin a les seves capacitats i a la sortida professional desitjada. Però la generació de talent no és únicament responsabilitat dels joves, sinó que és importantíssim seguir formant i reciclant als treballadors actuals, que són la gran massa de la població. Per captar el talent, és necessari estar ben comunicats, tenir bones infraestructures, i gaudir d'un transport públic adequat.

"La generació de talent no és únicament responsabilitat dels joves, sinó que és importantíssim seguir formant i reciclant als treballadors actuals"

Però també cal fer-nos atractius pel talent de fora de la comarca, i per això, és important l'especialització, tant de les empreses com de la formació que oferim al nostre territori.

Per últim, s'ha de tenir en compte el talent actual, el que ja tenim a les empreses i del que gaudim diàriament. És important fidelitzar als treballadors motivant-los, empoderant-los, generant un entorn de valor i confiança que allargui la permanència de les persones en els nostres projectes empresarials. Cal posar la mirada en l'anomenada "empresa conscient", un nou model d'empresa que segons els experts es coneix com l'evolució de les companyies cap a un valor compartit, on els treballadors se senten partícips dels projectes, que són una part clau del progrés de l'empresa i per tant, formen part dels èxits dels seus objectius.

Generar, captar i fidelitzar. Tres eixos sobre els quals hem de treballar i que requereixen la implicació de tots els agents actius d'un territori (joves, pares, ensenyament, empresaris, ensenyament, Administració...), és a dir, de tothom. En aquest sentit, cal que dissenyem des de la generositat i col·laboració de tots, un projecte ambiciós i enriquidor per aconseguir que la comarca de l'Anoia esdevingui el puntal del talent que pot arribar a ser i que ens beneficiï a tots.

Sabem que el talent és un repte, però junts l'assolirem.

Més informació
El talent, protagonista del Fòrum Empresarial de l’Anoia
El sector del packaging de l'Anoia busca sinergies
L'operadora Iguana cableja de fibra òptica l'Anoia
Avui et destaquem
El més llegit