Blanc i negre

A principis de novembre un grup d'empresaris i directius de Femcat vam viatjar a Estònia. El nostre objectiu, com en cada un dels viatges que fem, és aprendre dels països que fan millor un tema concret: així hem anat a Finlàndia, a Boston, Hong Kong, Silicon Valley, Dinamarca, etc. L'objectiu del viatge a Estònia era veure com funciona l'e-govern, del que s'ha convertit en referent mundial. La veritat és que tot i que ja anàvem molt documentats, per una banda ens ha encantat, per l'altra ens fa quasi ràbia quan comparem amb com funciona el nostre país.

Més info: "A Estònia, en 18 hores teníem l'empresa muntada i funcionant"

El blanc, un Estat real al núvol, una visió, "l'only one"; al ciutadà cal donar-li una dada personal tan sols una vegada, mai més la tornaran a demanar. El negre, la nostra "teranyina burocràtica" que té agafat tant al ciutadà com a la mateixa Administració.

El blanc, la col·laboració público-privada, basada sempre en la confiança; l'e-govern ha estat possible perquè han anat de la mà els tècnics que havien de desenvolupar el projecte, la societat civil, l'Administració. El negre, la nostra impossibilitat durant anys i anys de fer, per exemple en matèria d'habitatge, societats mixtes público-privades, sobretot per la desconfiança. 

El blanc, l'eficiència, la reducció de la burocràcia, tots es pot fer des de casa, menys casar-se, divorciar-se i fer una operació immobiliària. El negre, les nostres cues als organismes oficials, el torn que no et cita quan no hi ha ningú a qui hagin d'atendre. 

"A Estònia, tots es pot fer des de casa, menys casar-se, divorciar-se i fer una operació immobiliària"

El blanc, la transparència absoluta de la informació, tot centralitzat i ben coordinat. El negre, el fet d'haver de buscar dades a 10 llocs diferents per intentar esbrinar un tema, sobretot si és urbanístic!

Lleis i més lleis, normes, ordenances... I podríem continuar una llista inacabable! Quina enveja! Quines ganes de tenir un país tan avançat com Estònia! Quines ganes d'aconseguir la identitat digital com a primer pas!

Més informació
Catalunya s'emmiralla en l'Estònia 'Mobile'
Avui et destaquem
El més llegit