Crisi, atur i formació

La gravetat del nostre problema d'atur, i sobretot, la creixent impressió que es necessitarà temps i alguns canvis importants per poder resoldre'l, fa que busquem horitzons més amplis a l'hora de diagnosticar el que està passant. Dit més clar: és cada vegada més evident que reactivar l'activitat econòmica, tornant a creixements positius del PIB, és una condició imprescindible per reduir l'atur; però també queda cada cop més clar que aquesta sola condició no ho garanteix, i que si no si afegeixen altres elements, podem seguir bastants anys amb una situació de manca de feina per a molts adults i de manca d'horitzons per a molts joves.

Un dels elements que cal introduir amb força en el debat és la formació. És possible que la quantitat i les característiques de la formació de la nostra població, posin dificultats a que fet que el creixement econòmic es transformi en ocupació? Jo estic convençut que sí.

No puc pas fer una gran dissertació sobre el tema. Poso com a exemple una característica estructural de la nostra societat que crec que és una debilitat, i que segur que té molta relació amb les nostres dificultats per sortir de la crisi.

La part dels adults catalans amb baixa qualificació (no haver passat més enllà de l'obligatòria) era el 2011 del 44%, mentre que la mitjana europea és del 27%. Aquest és un problema antic i important de tot l'Estat, sobre el que ja s'ha discutit molt.

Catalunya ha fet un gran esforç durant els darrers deu anys per reduir aquesta xifra, que el 2001 era del 58%. Però la xifra actual queda encara molt lluny de la UE, i també d'altres comunitats espanyoles com Madrid (28%), Euskadi (32%), o Navarra (37%). I encara queda més lluny de la de petits països del centre i nord d'Europa (Finlàndia 16%, Àustria 17%, Suècia 18%, Dinamarca 23%...), països en els quals amb raó ens emmirallem en molts aspectes.

És del tot urgent un esforç social i polític conjunt per accelerar aquesta millora i resoldre una situació, que és sens dubte una de les nostres debilitats de futur.
Avui et destaquem
El més llegit