Deixeu que les nenes s'apropin a les TIC

Ara fa tres anys a l'abril del 2014 en una taula rodona sobre ciència un membre de l'audiència preguntava als ponents amb to burleta i cito literalment: "Què passa amb les xatis i la ciència?". Després de l'astorament inicial de la taula, l'astrofísic Neil deGrase Tyson va entomar la pregunta i li va respondre amb un intel·ligent: "No he sigut mai dona, però he estat negre tota la meva vida i li puc donar algunes idees sobre el tema, perquè hi ha molts aspectes socials similars pel que fa a la igualtat d'oportunitats".

Bàsicament, el que va argumentar el Dr. Tyson és que l'entorn social pressiona irremeiablement perquè et comportis d'acord amb els estereotips del grup al qual pertanys. Es posava ell mateix com a exemple i explicava la resistència social que va haver de vèncer de jovenet pel fet de ser negre, de complexió atlètica i voler estudiar astrofísica; l'estereotip pel seu grup deia que s'havia de dedicar al bàsquet o a l'atletisme.

El corol·lari de la tesi del Dr. Tyson és que ell se'n va sortir, però que ens hem perdut el talent i la visió del món de milions de persones que, a diferència d'ell, van cedir a la pressió de l'entorn i van acceptar els estereotips associats al seu grup. Però tan interessant com l'enraonada resposta de l'astrofísic negre és la pregunta del senyor gran blanc: plantejar-la en els termes que ho va fer, el to que va utilitzar i que l'audiència li rigués la gracieta, ja denota que tenim un problema amb els estereotips aplicats a les dones. En certa manera, la pregunta es responia a si mateixa.

Uns altres que també es fan aquesta pregunta, sense sornegueria, són la gent de la International Telecommunication Union de les Nacions Unides que, amb la voluntat de canviar els estereotips en el món de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), volen animar a nenes i dones joves a considerar una vida professional en aquest camp. És per això que aquest dijous se celebra a tot el món el Dia Internacional de les Nenes a les TIC amb tallers, trobades, xerrades, conferències i tot tipus d'activitats divulgatives. Des del primer Dia de les Nenes a les TIC el 2016, hi han participat més de 240.000 nenes i dones joves, en més de 7.200 esdeveniments a 160 països d'arreu del món. El podeu seguir a l'etiqueta #GirlsinICT.

Segons dades d'Eurostat del 2015, a la Unió Europea només el 17,2% d'estudiants TIC són dones i només el 16,6% arriben a treballar-hi. Per països, Bulgària encapçala el rànquing amb un 27% i el tanca la República Txeca amb un 9,9%. Espanya es troba lleugerament per sobre la mitjana amb un 17,4%, per sota Dinamarca. I pel que fa al futur, d'aquí al 2020 s'estima que es crearan 800.000 llocs de feina en l'àmbit de les TIC a la UE, 1,2 milions als EUA i 218.000 a Canada.

Un simple cop d'ull a la gent que mana, als que prenen les decisions que més ens afecten de manera individual i col·lectiva, mostra un paisatge desolador pel que fa a la diversitat: la majoria són hòmens. I quan em refereixo als que ens manen, estic pensant en els que manen de veritat, els Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft.

No tinc res en contra el col·lectiu masculí, però en un entorn divers, complex i canviant, les solucions als problemes rarament seran uniformes, simples i immutables, i només les trobarem si incloem tots els punts de vista com a variables de l'equació. Per això necessitem canviar els estereotips associats a les nenes, que l'energia que gastarien en vèncer la resistència social l'inverteixin a estudiar ciències, tecnologia, enginyeria o matemàtiques. Feliç dia de les nenes a les TIC.

Avui et destaquem
El més llegit