Després del "Diguem prou"

Vam ser més de 1.400 les persones, empresàries i autònomes, que ara fa un any ens vam reunir al Palau de Congressos de Barcelona per deixar palès el nostre malestar i exigir canvis rotunds i immediats. La manca de sensibilitat per part del sistema envers les pimes i els autònoms ens preocupava i estàvem cansats de veure com s'aprovaven mesures que afectaven la competitivitat del nostre teixit productiu.

"Diguem prou"; aquestes paraules van ser les més pronunciades, sentides i, també, piulades durant la tarda del 19 de març de l'any passat. Tots els presents compartíem sensacions, pensaments, queixes i demandes que confluïen d'una manera molt natural, gens forçada. En definitiva, coincidíem en el clam de respecte que es mereix, d'una vegada per totes, el principal motor econòmic del nostre país: les pimes i els autònoms.

I ara, un any després, toca fer balanç. Des de PIMEC ràpidament vam començar a treballar per aconseguir que les mesures i reformes proposades i presentades durant l'acte empresarial reivindicatiu s'afrontessin amb la màxima fermesa i amb absoluta prioritat. Avui, ens congratulem perquè algunes d'elles ja s'han fet efectives.

En primer lloc, s'ha aconseguit un avantprojecte de Llei de simplificació de l'activitat administrativa de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya amb la finalitat de simplificar els tràmits de posada en marxa d'activitats innòcues o de baix risc i que són competència municipal. A més, l'avantprojecte intenta corregir el fet que les administracions locals estableixin règims d'intervenció diferents per regular una mateixa activitat i es preveuen uns règims d'intervenció homogenis a tot el territori a partir d'uns paràmetres objectius.

Es troba, també, en tràmit un projecte de decret pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el seu contingut. A més, ja ha entrat al Parlament de Catalunya un projecte de Llei de mesures fiscals, financeres i administratives per a aquest any. Aquest modifica els annexos de la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats amb la finalitat de facilitar la tramitació administrativa del règim de revisió alleugerint els requisits administratius, i de modificar el sistema de control, que passa a ser d'inspecció.

A banda, es modifica alguna taxa en el sentit d'adequar-la a les característiques de les pimes. Així mateix, amb la voluntat de millorar l'accés de la pime a la contractació pública, el Govern, a través de l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, ha publicat per primera vegada, amb la col·laboració de PIMEC, dades sobre el pes que representa la pime en el conjunt de compres del sector públic de la Generalitat, tant pel que fa al nombre d'empreses com al valor dels contractes. En el marc de les trobades de treball amb Mariano Rajoy, president del Govern espanyol, i Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, hem aconseguit el compromís de l'Executiu per implantar mesures sancionadores per a les empreses que incompleixin els terminis de pagament.

D'altra banda, en el marc del projecte de Llei de Foment del Finançament Empresarial, el Govern central va eliminar dues disposicions relatives a la morositat que figuraven en aquesta llei. S'ha evitat, doncs, que es tirés endavant el confirming que allargava els terminis de pagament si hi havia una cessió de crèdit a un tercer. No obstant això, des de PIMEC no ens conformem! Encara queda molta feina per fer perquè totes les propostes del Manifest de les pimes i dels autònoms siguin acceptades pels òrgans de decisió corresponents.

Des de PIMEC no defallirem, seguirem treballant perquè la veu de les pimes i els autònoms sigui ferma i clara i escoltada.
Avui et destaquem
El més llegit