Els dies després del tsunami

Anem a suposar que s'acaba el malson, que una mica més de sis anys després (2008-2014), les coses comencen a anar una mica millor, ja no hi ha aquella caiguda en picat de l'activitat econòmica en general, hi ha un lleuger canvi de tendència i sembla que fins i tot els grans nombres i el consum repunten alguna cosa. Ha passat el "tsunami", denominat de forma genèrica "crisi".

La pregunta és "què passa els dies després?"... Com ha quedat la nostra casa després del tsunami? I com estan els ànims i la moral de la gent després de la tragèdia? La resposta és fàcil: la gent no està ubicada, està despistada, ha sortit de la seva zona de confort, troba a faltar coses i enyora temps passats que ja mai més tornaran (encara que alguns ingenus somiadors nostàlgics vulguin creure-ho); la gent està en procés de dol, està trista i sense saber molt bé on donar-la.

Moltes coses estan sent diferents, sens dubte hi ha un abans i un després del tsunami, estem davant d'un nou escenari i hem d'adaptar-nos al mateix i quan abans ho fem, millor. Cal donar-li les voltes a això i ha arribat el moment d'utilitzar altres competències per adaptar-nos al nou escenari. Aquestes les tenim intrínseques dins de nosaltres, el que passa és que fins ara no les havíem necessitat i, per tant, estan poc desenvolupades i ens espanta el no saber manejar-les. Utilitzeu-les i veureu que bé ens va a tots.

No serveix allò de reinventar-nos, aquesta és una paraula que ja molesta. Es tracta de posar totes les nostres competències en un nou escenari i aprendre algunes coses noves, com per exemple, a gestionar la incertesa (i ser feliços igualment amb això), adaptar-nos ràpidament als canvis, tenir flexibilitat, iniciativa i optimisme, posar-se les piles i no esperar que ningú ens solucioni les coses, confiar en nosaltres mateixos i donar alè a la imaginació.

Cal estar obert a noves coses, formes i oportunitats. La gent alegre, optimista i positiva, afirmen els experts, viu entre sis i set anys més que els que no ho són. Cal somriure i positivitzar, generar confiança i credibilitat, i per a això, és imprescindible que un confiï i crea en si mateix. Cal saber resoldre problemes, tenir capacitat d'autonomia, estar implicats i ser facilitadors, i sobretot ACTITUD, de la bona, de la positiva, no la del "chollete" i l'apalancament o fer-se el fàcil.

Valors com l'honestedat i l'esforç són també valors a l'alça i hem d'activar-los i gestionar-los. No tenim més remei que adaptar-nos al nostre nou món i entorn després del tsunami.

En aquests moments la gent ja comença a veure que les coses són diferents i es comencen a veure canvis d'actituds i gent disposada a fer el que convingui, amb ganes, capacitació i disponibilitat.

Estem sortint del dol i paga la pena fer l'esforç i seguir endavant!!
Avui et destaquem
El més llegit