Els motors de l'economia espanyola

En el primer trimestre de 2015, i d'acord amb les dades de l'Autoritat Fiscal Independent de l'Estat Espanyol, les regions de l'Arc Mediterrani són el motor de l'economia espanyola. Així, mentre Espanya creix un 2,7%, el País Valencià i Balears creixen un 3,4% i Catalunya un 3,1%. La bona marxa del turisme explica, en part, aquesta dada. Però altres explicacions tenen a veure amb la vitalitat del teixit empresarial, com la recuperació industrial i les exportacions, afavorides per un euro baix.

Té molt mèrit el dinamisme d'aquestes regions quan resulta que són les més discriminades financerament i en infraestructures. Fins i tot si considerem els càlculs publicats fa uns mesos pel Ministeri d'Hisenda espanyol, Catalunya té un dèficit fiscal anual, ja que paga a l'Estat més del que torna, de 8.500 milions d'euros (4,4% del PIB), el País Valencià 2.018 milions d'euros (2,03% del PIB) i Balears 1.483 milions d'euros (5,71% del PIB).

Aquests dèficits encara són més importants si s'utilitzen dades elaborades amb metodologies més contrastades com és el mètode del flux monetari, que en el cas de Catalunya dona un dèficit anual de 16.000 milions d'euros. Són dèficits que haurien d'enfonsar a qualsevol economia.

El dèficit de finançament, explica que la despesa social per habitant sigui més baixa a l'Eix Mediterrani que a moltes regions de l'Estat Espanyol. Així, segons dades del BBVA, al País Basc és de 8.360 euros, per exemple, mentre que a Catalunya és de 6.640 euros, al València és de 5.710 euros i a Balears és de 5.432 euros.

En el cas de les infraestructures, el dèficit també es ve denunciant des de fa anys. Catalunya, per exemple, rep el 9% del pressupost de l'Estat en infraestructures, tot i que representa el 16% de la població i el 19% de la recaptació d'impostos.

Tenint en compte aquests dèficits tant importants, la pregunta que ens fem es: Com seria el creixement si no hi hagués una discriminació tant rellevant en finançament i en infraestructures?
Avui et destaquem
El més llegit