'Eppur si muove' (malgrat tot, es mou)

"Eppur si muove" va dir Galileu Galilei després d'abjurar de la visió heliocèntrica del món davant la Sagrada Inquisició. "Malgrat tot, es mou", podríem dir del món de la innovació tot i la situació paupèrrima a la qual estem arribant en aquestes contrades. Encara que l'entorn més proper no ho vegi, la innovació es mou a gran velocitat, les inversions en R D es multipliquen arreu, la competència s'intensifica i el fenomen innovador va guanyant pes crític en la competitivitat global.

Boston Consulting Group acaba de publicar el seu rànquing 2015 d'empreses més innovadores del món. Entre les 50 primeres, 29 són americanes, 11 europees i 10 asiàtiques. Tres d'elles, xineses, i una índia. Cap espanyola. Entre les 10 primeres (Apple, Google, Tesla, Microsoft, Samsung, Toyota, BMW, Gilead Sciences, Amazon i Daimler), tres (les que encapçalen el rànquing) sorgeixen del mateix clúster innovador (Silicon Valley). Tencent, Huawei i Lenovo, seguint les seves petjades, són la punta de fletxa d'una legió d'empreses xineses que envairan l'elit mundial en els anys vinents. Les empreses xineses, segons un altre informe recent, de PriceWaterhouse Coopers, van incrementar els seus pressupostos d'R D en un astronòmic 31'6% el 2014. Les americanes, en mitja, un 7'1%, i les europees un tímid 4%.

Però les dades a Espanya tenen un altre caràcter. Aquí la dinàmica és una altra. D'altres sectors despunten. Segons la consultora CBRE, la inversió immobiliària arribarà aquest any a Espanya a 13.000 milions d'euros, un 25% més que el 2014 i tres vegades més que el 2013. En paral·lel, hem conegut les darreres dades d'R D de l'Institut Nacional d'Estadística. La inversió en R D cau de nou a l'Estat, a un raquític 1,23% del PIB. Recordem que els objectius europeus ens marquen arribar al 3% d'R D/PIB abans del 2020 per disposar d'una economia capaç de competir globalment.

Avui dia, a Espanya, s'inverteixen 2.000 milions d'euros anuals en R D menys que el 2008. La inversió immobiliària supera la d'R D en valor absolut. Per cinquè any consecutiu, Catalunya també perd posicions. Hem passat de l'1,68% (2009) a l'1,47% (2014), en un decreixement constant, que minva substancialment la nostra capacitat competitiva com a país. Més construcció i menys innovació. Avancem decididament cap a una nova bombolla especulativa.

És hora de demanar als nostres partits polítics, ara que s'acosten les eleccions i abunden les ofertes electorals, què pensen fer per capturar l'onada de canvi de la revolució tecnològica global que estem vivint. Què pensen fer per no quedar descavalcats de la dinàmica internacional i quedar, definitivament, en una posició marginal i amb una economia incapaç de generar creixement i ocupació. Quin és el full de ruta per arribar als objectius europeus d'inversió en recerca i desenvolupament? Amb quins programes, amb quins instruments i amb quins pressupostos pensen aconseguir-ho? Algú ho ha pensat de veritat?

Galileu va demostrar que no era el Sol el que girava al voltant de la Terra. No som el centre del món. Es la Terra la que orbita al voltant del Sol. El problema és que, si no ens plantegem avançar amb decisió cap a una economia basada en coneixement, la nostra Terra es pararà definitivament i es convertirà en un món erm i glaçat on difícilment podran viure els nostres fills.
Avui et destaquem
El més llegit