Estàs preparat per a canviar?

Internet és un imparable flux de dades i informació amb múltiples nivells de qualitat i banalitat. Hi circulen tant tesis doctorals com comentaris absurds, vídeos domèstics i pel·lícules d'Akira Kurosawa, dades bancàries i resultats d'anàlisi de sang. Una riuada d'uns i zeros que no para de créixer perquè cada cop hi ha més i més nodes capaços d'abocar-hi allò que generen. Primer s'hi varen abraonar les empreses i ara ja fa més d'una dècada que la ciutadania també ho fa de manera massiva, sobretot amb les anomenades xarxes socials però no només. Ara estem presenciant l'arribada d'una onada incontenible d'objectes connectats que també aboquen el seu flux de dades al canal general que és Internet: telèfons que diuen on ets, motors amb un sensor que informen del nombre de revolucions, trens que avisen quant temps els falta per arribar a l'estació, polseres que informen del teu ritme cardíac, màquines de vending que alerten d'un producte exhaurit...

L'arribada dels objectes a la xarxa configura l'anomenada Internet de les Coses i és el tema central del IoT Solutions World Congress que aquesta setmana ha celebrat la seva segona edició a Fira de Barcelona. En un intent de fer el concepte més comprensible i amigable tendim a posar exemples quotidians, com ara un sensor a la maleta per localitzar-la quan la perds, però una visita al congrés confirma que en aquesta fase inicial l'impacte més gran s'està donant en els àmbits industrials.

La capacitat de posar sensors està modificant, i molt, els processos de fabricació i els controls de qualitat, i està donant peu a un altre fenomen molt rellevant: la robotització. La Internet de les Coses (IoT) aplicada a la ciutadania i els usos personals genera sobretot nous serveis, que ja veurem si monetitzen prou bé i si finalment són rendibles, però la Internet de les Coses aplicada als processos industrials genera sobretot eficiència en processos, estalvis directes, i per tant una rendibilitat més clara. Vet aquí perquè el IoT Solutions World Congress és una trobada molt marcada per l'enginyeria i on es parla més d'indústria que de ciutadania, perquè és on ara mateix hi ha una major correlació entre necessitat i negoci.

Fa molts i molts anys que la indústria va començar a mecanitzar processos i després a informatitzar-los, però ara la novetat consisteix en la capacitat d'obtenir dades en gairebé qualsevol punt del procés i actuar en temps real en funció del resultat. Abans el protocol deia que les rodes d'un tren s'havien de canviar en assolir un determinat temps o intensitat d'ús, ara cada roda porta un sistema de sensors que informa de la fatiga dels materials i cada roda es canvia quan toca. Amb paràmetres de seguretat encara més exigents que abans, ara només es canvien les rodes que ho necessiten. De moment encara hi ha un operari que s'ho mira, però un estudi de la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico –OCDE- d'aquest mes de maig ja avisava que Alemanya i Àustria són els països europeus amb més llocs de treball amenaçats per la robotització, amb un 12% de la seva massa laboral, precisament perquè són els processos industrials els que estan patint una transformació tecnològica més intensa. Canvis tecnològics que modifiquen processos industrials i que tenen un fort impacte en la naturalesa del negoci i la manera d'organitzar l'empresa. I les persones.

La Indústria 4.0 és una revisió dels processos fabrils provocada per la sensorització i l'anomenada Internet de les Coses, però també per altres tecnologies com ara la impressió 3D. Un context que obliga a revisar com es fan les coses, i on la competitivitat rau en la teva capacitat de fer-hi majors o menors canvis.

En el fons, la transformació digital consisteix precisament en això: només podràs anar incorporant les noves tecnologies que van sorgint si estàs disposat a canviar la manera com feies les coses fins ara. Per tant, la teva competitivitat no depèn només de quina tecnologia tens, sinó sobretot de si estàs preparat per a canviar, i ja no deixar de fer-ho a una velocitat raonable.

Un cop més, com deia el Nobel, els temps estan canviant.
Avui et destaquem
El més llegit