Fons europeus pel creixement

Des de la posada en marxa, a finals del segle passat, dels anomenats "fons estructurals" i "fons de cohesió", moltes empreses espanyoles en van treure, directament o indirectament, bastant profit. La intenció era millorar la competitivitat dels països de la UE menys desenvolupats, amb ajuts directes per recerca i innovació, i sobretot, a través de contractes públics per a la construcció d'infraestructures.

Espanya es va beneficiar molt d'aquests fons, encara que no sempre van ser utilitzats de la millor manera possible... Catalunya en va rebre molt pocs, ja que la nostra renda per càpita ens situava en una zona ja "desenvolupada". Amb l'ampliació de la UE, el flux d'ajuts es va anar derivant cap a els nous estats membres de l'Est d'Europa...

Durant els darrers set anys la política europea no ha afavorit gens el creixement sinó al contrari; ha insistit només en l'ajust pressupostari i en el sanejament del sector financer. La majoria dels diners han arribat per salvar bancs, i sobretot caixes... El discurs oficial és que aquests ajuts permetran augmentar el crèdit a les empreses i això porti al creixement. Sóc molt escèptic en què això passi mentre no es recuperi la demanda, ja que un empresari no amplia la producció quan té més crèdit, si no quan té més comandes, i és a les hores que busca els crèdits.

La UE està ara rectificant tímidament, i posa en marxa un parell d'iniciatives en favor del creixement. Una és el conegut Pla Junker, sobre el que ja fa uns mesos vaig explicar el meu escepticisme aquí mateix. L'altre em sembla molt més interessant. Es tracta del "RIS3" (Reseach and Innovation Strategies for Smart Specialisation). No puc explicar-lo amb detall. Recomano a les empreses catalanes que s'informin, ja que tal com està dissenyat, té moltes més possibilitats de què pugui ser útil per a elles. Fóra bo que les autoritats industrials catalanes en fessin encara més difusió, i potenciessin mecanismes per acompanyar les nostres empreses a acollir-se als seus ajuts.

No és molt, però és el que hi ha, mentre no decideixin d'una vegada ampliar el pressupost de la UE, que encara no arriba a l'1% del PIB europeu! 

Avui et destaquem
El més llegit