Les oportunitats que vénen

Acabem d'encetar un any que ens permet deixar enrere, en termes generals, els pitjors moments de la crisi. L'horitzó que fins ara se'ns mostrava fosc comença a esvair-se i ens deixa veure un fil d'esperança per a la remuntada, malgrat que venim de molt avall després de caure ininterrompudament durant molts anys. Potser és per això que el dia a dia de moltes pimes i autònoms continua sent complicat.

Som conscients del fet que, malgrat el canvi de tendència que han començat a experimentar els principals indicadors econòmics, un país i la seva societat no tornen a la normalitat fins que l'engranatge de l'economia funciona des de la base, és a dir, des de l'ocupació. I ara hi hem d'afegir la temença de no caure en una deflació.

En aquest sentit, les últimes reformes impulsades pel Govern central en matèria de fiscalitat, finançament o energia, no han respectat la idiosincràsia de les pimes i els autònoms, que representen més del 70% de l'ocupació del país.

Des de PIMEC entenem que, per tal que el canvi de tendència es consolidi, cal que les Administracions posin en marxa polítiques adients d'estímul de la demanda privada i de la competitivitat empresarial.

Pel que fa a la demanda, donem la benvinguda a les iniciatives del BCE de fer compres massives de deute públic i privat, ja que permetran injectar una important liquiditat al sistema. La reducció dels preus de l'energia va també en el bon sentit. No obstant això, no podem perdre de vista que ni la política monetària ni el petroli barat són la solució als problemes que tenim plantejats. Ajuden, però calen més coses, com ara aprofundir en les reformes estructurals.

En particular, amb perspectiva de petita i mitjana empresa, apostem per un pla de reactivació econòmica que, per començar, tingui en compte que el crèdit ha de tornar a les pimes; en cas contrari, difícilment es recuperarà la inversió i es contractarà treball.

En la mateixa línia, seguim tenint uns costos de l'energia elèctrica dels més elevats d'Europa, i no hi ha reformes elèctriques que corregeixin aquest problema estructural, mentre que en paral·lel es continua penalitzant l'autoconsum. Així mateix, cal abaixar els costos socials i no apujar-los, com s'ha anat fent en els darrers temps.

Les pimes catalanes són líders en exportacions però cal donar un suport més decidit a la internacionalització. Necessitem una reforma fiscal orientada a les pimes i evitar una sobreregulació i canvis de lleis constants, i iniciar una lluita decidida contra l'economia submergida.

També cal un marc regulatori que faciliti el creixement de la dimensió de les pimes, sense oblidar potenciar la segona oportunitat per als empresaris que volen tornar a emprendre.

Des de PIMEC continuarem treballant per fer realitat aquestes reformes de caràcter estructural perquè entenem que són decisives per reanimar el teixit empresarial, per fer-lo més competitiu i per facilitar-ne la regeneració amb noves empreses.
Avui et destaquem
El més llegit