Mercat laboral: oferta i demanda

La situació econòmica ideal per a una societat és que existeixi un cert equilibri entre oferta i demanda de treball. Si no és així, si els llocs de treball que les empreses volen cobrir està molt lluny de la quantitat de persones que busquen feina, ens podem trobar, com ara, amb unes xifres insuportables d'atur, o en cas contrari amb una paràlisi econòmica a causa de la manca de mà d'obra.

La solució, a curt, d'aquestes situacions només pot venir de la mobilitat de les persones (emigració o immigració). Si no es pot resoldre així, l'economia funcionarà malament, ja que o bé hi hauria una gran quantitat de persones improductives i amb uns problemes socials importants, o bé tindria un estoc important de capital no utilitzat. Ni una cosa ni l'altra és desitjable.

Ara bé, aquest equilibri no pot ser només quantitatiu (nombre de treballadors i nombre de llocs de treball), sinó que cal que a més coincideixin les característiques dels uns i els altres. Si les característiques dels llocs de treball disponibles no coincideix amb les capacitats, habilitats i coneixements de les persones que busquen feina, hi haurà al mateix temps moltes persones sense feina i molts llocs de treball no coberts.

Aquesta situació, que és també molt dolenta, pot reduir-se en part si molta gent accepta unes feines per sota de les seves capacitats (cosa dolenta per ells, i pel país, ja que suposa un desaprofitament important del capital humà format i disponible). Si el desequilibri és invers, no es pot esperar que la gent poc formada pugui ocupar amb garanties llocs de treball de més exigència, i per tant acabem també recorrent a la immigració.

Tot això és ben conegut, i fàcil d'entendre. Ho recordo una vegada més, perquè durant els pròxims anys el nostre repte principal serà reduir l'atur, i crec que ens trobarem amb importants problemes d'aquest tipus. Això és degut al desequilibri entre l'oferta i la demanda de treball, en el sentit qualitatiu. M'explico.

Si dividim la població mitjana en situació de treballar en tres sectors (estudis bàsics, estudis intermedis i estudis superiors), en el nostre cas la població activa es reparteix aproximadament en un 45% - 25% - 30%, mentre que la mitjana dels països de la UE és més aviat de 25% - 50% - 25%. Dit d'una altra manera, tenim massa gent poc formada, i poca gent amb estudis de grau mitjà (el nivell universitari no és molt diferent).

Això és la conseqüència de dues coses: un important percentatge de fracàs escolar i l'efecte de l'arribada recent de molta gent de fora atreta per l'oferta de feines de baixa productivitat (construcció, serveis personals...) Si no trobem la manera de donar-li la volta amb urgència al desequilibri entre els dos primers nivells, no reduirem l'atur o ens condemnarem a tenir durant molt de temps una part important de l'economia en sectors de baixa productivitat i poca competitivitat. Ja seguirem parlant dels deures que això ens imposa.
Avui et destaquem
El més llegit