Tinc el perfil d'un 'business angel'?

Aquest article pretén resumir els punts claus que han de considerar-se a l'hora de prendre la decisió de convertir-nos en business angel.

1. Accepta el risc
En primer lloc, has de disposar de liquiditat suficient. A més, han de ser uns diners que puguis invertir en un, diguem-li actiu, altament no líquid; del qual puguis afrontar la seva pèrdua total.

2. Don't put all your eggs in one basket
Diversifica el risc. És aconsellable escometre diferents inversions que permetin diversificar el risc i incrementar les possibilitats d'èxit. Per fer-ho, hem d'invertir en almenys deu projectes.

3. Invest systematically
Aquest principi d'inversió de forma sistemàtica exigeix que mantinguis la teva posició inversora una vegada complerts els dos punts anteriors.

4. Aprofita els avantatges fiscals
Existeixen nombroses deduccions i bonificacions fiscals que busquen incentivar la inversió en noves empreses. Per exemple, una persona física haurà de tenir en compte la deducció per inversió en empreses de nova o recent creació, així com l'exempció dels guanys obtinguts en aquest tipus de projectes, en el supòsit de reinversió.

5. Inverteix en coses que entenguis
La majoria d'oportunitats d'inversió requereixen un grup de business angels que inverteixin, conjuntament, almenys mig milió d'euros. En la situació ideal, hauries de tenir certa experiència en el sector en el qual et decideixis a invertir. Si no és així, podràs sentir-te igualment còmode si t'envoltes d'altres inversors que sí coneguin el sector del que es tracti.

6. Realitza "treball de camp"
Caldrà dur a terme cert treball d'investigació. No es tracta d'una due diligence, però realitzar les preguntes correctes i fer una verificació de l'empresa en qüestió facilitaran que el "viatge" inversor arribi a bon port. Si un dels inversors és un profund coneixedor del sector en qüestió sumarà valor per al benefici de tots els business angels.

7. Inverteix només quan t'agradi i respectis els directius o managers de l'empresa en la qual et decideixis a invertir
Una de les claus de la inversió en seed capital és l'equip emprenedor. L'equip és més important del que sembla a priori. Per mi és el més important.

8. Ofereix la teva experiència i coneixement quan pugui ser valuosa, però no la imposis
Un business angel pot proporcionar gran valor a una start-up en fase llavor. L'empresa, en les seves primeres fases de vida, sol necessitar ajuda en diversos aspectes com contactes per a vendes, contractació d'empleats, estratègia de preus, adreça financera, etc. L'experiència del business angel pot evitar o minimitzar errors, així com estalviar temps i diners.

9. No inverteixis més quan les coses no marxen segons l'esperat
És un tema controvertit, és possible que l'empresa només necessiti un petit baló d'oxigen per continuar a flotació o començar la seva marxa per la senda de l'èxit, però l'inversor no ha de perdre de vista els punts 1 i 2 comentats anteriorment. Ha de tractar-se sempre d'uns diners que puguis permetre't no recuperar.

10. Gaudeix del teu paper com business angel
Un business angel ha de ser escèptic i posseir mirada crítica amb les seves pròpies inversions. La vida de business angel pot resultar estressant i, en ocasions, decebedora. En l'altre costat de la balança, són moltes les satisfaccions que poden donar-te les teves inversions. No només perquè la inversió genera quantiosos beneficis (que també), sinó pel gratificant que resulta ajudar a que les idees d'uns altres triomfin.

Si no et trobes còmode amb la majoria de punts descrits, probablement ser un business angel no estigui fet per a tu. No passa res, existeixen altres possibilitats si desitges invertir les mateixes quantitats de diners però amb un menor nivell de risc i, sobretot, d'implicació en un projecte empresarial.
Avui et destaquem
El més llegit