Valor social, valor empresarial

Segons les dades de l'Observatori d'Empresa i Discapacitat 2014, que Grupo SIFU presentarà en breu, el 94% de les companyies espanyoles estan satisfetes o molt satisfetes amb el rendiment de les persones amb diversitat funcional que treballen a les seves instal·lacions.

Aquest informe, que pretén analitzar la realitat de la inserció laboral del col·lectiu a Espanya, destaca que un 34% de les empreses que compten amb empleats d'aquestes característiques ha percebut efectes positius en el rendiment de la plantilla, mentre que el 61% ja els considera uns treballadors com qualsevol altre, símptoma del camí que hem emprés cap a la normalització i la seva plena integració.

El 92% de les organitzacions que han participat a l'estudi (d'una mostra de gairebé 800) opina que la seva incorporació ha generat una clara millora en el treball en equip i en l'ambient laboral, fins i tot un 8% ha vist augmentada la seva productivitat. I és que són nombroses les raons de pes perquè els nostres empresaris superin d'una vegada per totes els prejudicis cap a el rendiment d'aquells que tenen capacitats diferents.

Cada vegada els directius de les nostres companyies són més conscients que comptar amb aquest tipus de perfils a la plantilla suposa una sèrie de beneficis demostrats.

En primer lloc, la contractació suposa el compliment de la Llei General de la Discapacitat, que integra l'antiga LISMI, i que marca la obligació de reservar un 2% dels llocs de treball per al col·lectiu a les empreses de més de 50 treballadors.

El fet de complir amb la normativa, a més, permet presentar-se a licitacions públiques i atorga una puntuació extra, com és el cas de l'Ajuntament de Barcelona o Castella i Lleó, on desenvolupar aquest tipus de polítiques ja és un requisit indispensable per a poder optar a certes contractacions.

Invertir en Responsabilitat Social Corporativa és avui en dia gairebé un punt imprescindible en la filosofia empresarial de molts negocis i és que a part de suposar la implantació de bones pràctiques, és un valor afegit i un tret distintiu de modernitat que els empleats valoren molt positivament i també fa que una empresa millori la seva reputació de marca situant-se a la lliga de "les grans".

Així mateix, l'aposta pels treballadors amb discapacitat també suposa un benefici econòmic per a les empreses. Les organitzacions disposen d'una sèrie de bonificacions de la quota empresarial a la Seguretat Social i deduccions fiscals que permeten la implementació de fórmules de flexibilització en costos.

És cert que encara ara, molts directius conserven falses creences respecte a fer aquest pas.

Per un costat trobem el tema de l'adaptació. Molts pensen que adaptar l'empresa a una persona amb discapacitat suposarà una gran inversió de diners, tanmateix, l'Observatori posa de manifest que en el 80% dels casos l'adaptació del lloc de treball no es necessària, així com d'altres estudis apunten a que el seu cost mig se situa en una despesa de tan sols 150€.

D'altra banda, ens trobem amb la por a l'absentisme. Si bé hi ha certs tipus de discapacitat que poden comportar un percentatge important de baixes laborals, no estan molt per sobre de la mitjana general, i fins i tot l'informe Addeco sobre absentisme, publicat a l'abril del 2012, revelava que en el 83% de les empreses que han decidit contractar personal amb discapacitat, l'absentisme no s'ha incrementat i en un 9% fins i tot s'ha reduït. Dades que contrasten amb la mitjana de 11,6 dies perduts l'any per cada treballador sense discapacitat.

A més, entre el col·lectiu existeix un percentatge força baix de rotació, tenint en compte que es tracta de persones amb dificultats per entrar al mercat laboral, que es mostren més motivats, i que cuiden més el seu lloc de treball.

Queda clar, doncs, que el fet de donar oportunitats a una persona que tot i les limitacions, és capaç de superar-se i de ser igualment productiva i eficient, és una acció de valor social però també empresarial, ja que suposa un benefici tant per a la societat com pel bon funcionament estructural i econòmic de les nostres empreses.
Avui et destaquem
El més llegit